hren

DRUŽENJE S KNJIGOM KROZ RADIONICE, IGROKAZE I KNJIŽEVNE TRIBINE
U Kaštelima je ovog ponedjeljka obilježena Noć knjige u svih šet odjela GKK, a glavni program održan je u Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu gdje je gostovala vrsna komičarka i poznata spisateljica, šibenčanka Marijana Perinić. Tom prilikom predstavila je svoje tri knjige : “Gore ne može”, “Šaka suza, vrića smija” i posljednju “Jesi online?”, te je izvela i ulomak iz svoje stand up predstave„Dalmatinka“, na temu Dalmacije i muško-ženskih odnosa.

Stand up komičarka Marijana Perinić teme crpi, kako je i sama kazala, nažalost iz svakodnevnog života, iz života njenih prijateljica, i svojih najbližih te je dodala kako su muško-ženski odnosi jedna nepresušna njiva za vječnu tragikomediju. Naglasak je na zadnjoj knjizi „Jesi online?“ koja je izašla prije dvije godine, koja priča o poremećenom svijetu u kojem se svi danas nalazimo,o svijetu mobilnih aplikacija gdje smo postali veliki ovisnici, i događa se jedna velika anomalija društva.

-Tako i mojih pet baba, pet cura u mojoj knjizi neprestano komuniciraju kroz whatsapp, viber, messenger i one iznose svoje intime, ali je poanta svega toga da se kroz razgovor provlači i hrvatsko društvo, politika, korupcija, nepotizam, homofobija, sve ono što čini Lijepu našu - Lijepom našom, kazala je Perinić i dodala kako je knjiga jako aktualna i posebno se sviđa mladima zato što se čita odozgo prema dolje, a ne kako to obično biva u knjigama s lijeva na desno.

„Šaka suza, vrića smija“ je njena druga knjiga koja je napisana prije šest godina, riječ je o dnevniku koji opisuje singl život u Zagrebu, žene u 30- tim godinama. Žene koja se provodi, ali iza toga svega se krije jedna velika tuga i jedna velika potreba za ljubavlju. I prva knjiga “Gore ne može“ zbirka priča sa stand-up nastupa koja je nastala prije osam godina.

-Nastala je zahvaljući mojih deset godina nastupanja po, ne samo Hrvatskoj, nego i cijeloj regiji, bila sam čak i u Švicarskoj prošle godine. Tu se spominju moji mater i ćaća i moja baba iz Vrpolja i ne znam šta sve ne, i kako izgleda damlatinski pir – kazal je Perinić i kroz smij dodala da kako su ovi ulomci iz zbirke najmanje smišni Dalmatincima.

Ovu večer imali smo priliku poslušati ulomke iz njene predstave Dalmatinka, gdje su na duhovit način, među ostalim, kroz jelovnik predstavljeni muškarci, koje traži, koje treba ili ne treba jedna zrela žena.

Druženje uz Marijanu Perinić, održan je u sklopu programa obilježavanja „Noći knjige 2018“ u Kaštelima, kojem je prethodilo cjelodnevno druženje uz književne tribine, radionice, igrokaze koji su se održavali u odjelima GKK.

-Noć knjige i ove se godine održavala u svim odjelima GKK kroz pričaonice, igraonice, radionice, igrokaze i slično. Tema je „Budućnost knjige“, tako da je sve nekako bilo povezano uz to. Spojili smo stare igre s današnjim načinom komnuniciranja i igranja preko mobitela, igrica i sl., odnosno raspravljalo se i razgovaralo kako je bilo nekad, a kako je danas – ispričala nam je ravnateljica GKK, Renata Dobrić i osvrnula se na samu temu ovogodišnje Noći knjige, „Budućnost knjige“, kazavši kako je budućnost knjige perspektivna jer se u Gradsku knjižnicu uključuje sve više djece, pogotovo u Noći knjige.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij