Čakavica sa Miroslavom Luketinom Sarajčevim (FOTO)

USKRSNA RADIONICA GKK
Ovog petka u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu održana je uskrsna radionica kaštelanske čakavice uz pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva.

Povod organiziranja uskrsne radionice kaštelanske čakavice baš u petak, 18. ožujka jest povezivanje proslave najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa s još nekoliko važnih događaja, a to su: Dani hrvatskog jezika (11 – 17. ožujka), Svjetski dan pripovijedanja (20. ožujka) i Svjetski dan poezije (21. ožujka).

Uz Dane hrvatskog jezika, koji se obilježavaju od 1991. godine, učenike je s kratkom poviješću hrvatskog jezika i njegovim razvojem kroz stoljeća (Trpimirova darovnica, Bašćanska ploča itd.), kao i s bogatom hrvatskom književnom baštinom pisanom na čakavici upoznala ravnateljica GKK Renata Dobrić, dok ih je sa starim kaštelanskim uskrsnim običajima upoznao Miroslav Luketin Sarajčev.

Tako su uz upoznavanje s kaštelanskim uskrsnim običajima, učenici imali priliku saznati i „ča su na blagdan o' Cvitnice u Kaštilima mladići pivali divojkama, dok su in dvore posipali cvićen“, nakon čega su se, uz čitanje uskrsne čakavske poezije sućuračkog pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva, okušali u pisanju i pravilnom izgovaranju vlastitih uskrsnih stihova na kaštelanskoj čakavici.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 

 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl