hren

RENESANSA GALERIJE UMJETNINA
Galerija Umjetnina, nekoć stara bolnica smještena pokraj Đardina u Splitu, započela je trend samoiscjeljivanja. Dolaskom energičnog novog ravnatelja Branka Franceschia, Galerija se bacila na rad na sebi, produkcijom brojnih projekta, čestim izložbama, i radionica za sve zainteresirane građane od najmlađih do odraslih.

Muzej se približio suvremenoj publici, suptilnim i osobnim kontaktom, stupajući u prijateljski dijalog sa svojim posjetiocima preko društvenih mreža poput facebooka. Informira o novitadama koristeći se instagramom, te surađujući sa caffe barom koji se nalazi u sklopu same galerije, pri organizaciji brojnih događanja, prilazeći na taj način čovjeku kao socijalnom biću, koje se voli družiti, opustiti te uživati u kulturi I umjetnosti.

Muzej kao prazna, prašnjava institucija posjećena samo na Noć muzeja, izbrisana je kao takva iz sjećanja posjetitelja Galerije umjetnina. A o tome mogu svjedočiti djeca koja redovito dolaze u Galeriju “Ovo je najbolji muzej na svijetu” izjavila je polaznica radionice “Veliki Meštri”.

Radionice je nedavno pokrenula kaštelanska slikarica Sunčica Kuzmanić Perišin T. u suradnji sa Galerijom, inspirirana veseljem koji je njen sin od godine ipo pokazao svaki put kada bi posjetili muzej. Jednom tjedno maleni je odlazio u Galeriju te bi se jako obradovao čim bi ugledao zgradu, uživajući u igri oko šarenih Majkusovih skulptura u atriju.

Sada, svake srijede u Galeriji, dječak susreće vršnjake, ''Male Meštre'', koji, na iznenađenje svojih roditelja, djeca stižu u svojim kolicima radosni i vedri , te sa velikom ozbiljnošću zauzimaju svoje novo “radno mjesto”. Djeca ovdje crtaju, modeliraju i otkrivaju različite materijale i tehnike kroz zadatke osmišljene specijalno za njihovu dob, nastavljajući nakon radionice druženje i igru u vrtu caffe bara.

Postoje i radionice za ''veliše'', takozvani ''Veliki Meštri'' za djecu u dobi od 5 do 11 godina, gdje djeca inspirirana izložbama u muzeju, koje razgledaju na početku svake radionice, istražuju različite umjetničke materijale i tehnike, razvijajući vlastite likovne sposobnosti .

U ponudi se nalaze i specijalizirane radionice za odrasle koji se žele upusti u ''umjetničke vode'', to jest Gourmet Artist & Designer worshops. Putem ovih radionica posjetitelji se mogu upoznati sa velikom brojem lokalnih i gostujućih umjetnika i dizajnera te pobliže upoznati njihov rad. Kroz sudjelovanje na ovim radionicama polaznici će naučiti i isprobati neke od posebnih tehnika kojima se umjetnici služe.

Najnovija od svih radionica u ponudi Galerije starta ovaj tjedan, u srijedu popodne, radionica je namijenjena učenicima osnovnih škola u dobi od 12 do 15 godina, koji žele upisati srednju Likovnu ili Grafičku školu. Intenzivni program radionica osmišljen je kako bi djecu adekvatno pripremio za prijemni ispit. Polaznici će se upoznati sa svim tehnikama i materijalima koje je potrebno savladati za polaganje ispita te će im biti omogućena praksa koja će svakom učeniku posebno dati jednu sigurnost i poticaj za daljnji napredak. Radionicu učenici mogu pohađati svaki tjedan u jutarnjem i popodnevnom terminu, sukladno njihovim školskim obvezama.

Pratite Galeriju na i Facebooku, jer će, kako najavljuju, tijekom ljeta lansirati veliki broj novih radionica, za male, srednje i odrasle, naći će se tu i veliki broj internacionalnih umjetnika koji će održati zanimljive višednevne workshope... 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij