Kad se Dalmacija voli cijelim svojim bićem

ODRŽANA 24. ČAKAVSKA VEČER ŠKOLE BIJAĆI
U organizaciji Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, a u povodu Marulićevih dana, u sućuračkom kinu Sv. Juraj održana je tradicionalna 24. ČAkavska večer pod nazivom„ČA si lipa Dalmacijo, jubav si moja zauvik!“

Na početku programa kojeg su vodili Lucija Carev i Joško Vukšić, sve nazočne u prepunoj sali, pozdravila je ravnateljica OŠ Bijaći Jadranka Šošić, koja je zahvalila svim djelatnicima, roditeljima i učenicima škole, sponzorima, institucijama i ostalima koji su pomogli da se tradicija čakavske večeri nastavi.

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje nazočnima se obratio predstojnik splitske podružnice Vlade Matas, u ime Ureda državne uprave u Splitsko - dalmatinskoj županiji zamjenik predstojnika Neven Ćurković, u ime Ministarstva obrazovanja Jurica Botić, voditelj službe prosvjetne inspekcije u Splitu, u ime splitsko-dalmatinskog župana Denis Ivanović, uedno i predsjednik Gradskog vijeća te zamjenik kaštelanskog gradonačelnika Mili Novak.
Svi su govornici čestitali školi Bijaći na naporima i uloženom trudu u dugogodišnjem njegovanju čakavice te istakli značaj ovoga projekta i izrazili potrebu i želju da se ovaj rad na očuvanju jezične baštine nastavi i dalje.

U glavnom događanju večeri školska dramska grupa Dračice izvela je dramoletČA su naši posli“autorice prof. Vinkice Britvić kojeg su, kao i prethodnih godina, režirale učiteljice Katja Bašić i Sandra Špika.
Dramolet „ČA su naši posli“ isječak je iz životne svakodnevice malog dalmatinskog priobalnog mjesta koje, na sebi svojstven način, doživljava i tumači neumitne promjene uzrokovane globalizacijom, migracijama i tehnološkim napretkom 21. stoljeća.
Ipak, iako je svojom fizionomijom podložno promjenama, ono još uvijek odražava mentalitet jedne tipične dalmatinske sredine. Njeni stanovnici, bez obzira na zadane okolnosti, zadržavaju karakternu autohtonost i originalnost svojstvenu Dalmaciji i Dalmatincima.

- Kao što sugerira sam naslov dramoleta, protagonisti svojim postupcima i komentarima utjelovljuju jednu od neizostavnih ljudskih karakternih osobina – radoznalost. Ma koliko oni to nijekali, akteri se zabavljaju „metenjen isprid tuji vrat“, istodobno nesvjesni vlastitih nedostataka i nesavršenosti. Tako odražavaju psihologiju jedne, iako dotaknute promjenama, još uvijek male sredine u kojoj je „susjedovo dvorište“ uvijek zanimljivije i „šporkije“ od vlastitoga. Veći dio radnje odvija se u frizerskom salonu kao mjestu svakodnevne razmjene (dez)informacija, aktualnih dogodovština, „malomišćanski novitadi“. Fizički izgled, podrijetlo, imovinsko stanje, političko ili vjersko opredjeljenje tako postaju predmetom  rasprave i analize u kojoj baš nitko ne ostaje pošteđen kritike. Upravo su to, rekli bismo, „naši posli“ kojima mještani krate svoju svakodnevicu- bio bi kratki opis onoga što su djeca i mladi, uz pomoć profesora, ove večeri prikazali na pozornici.

Osim u predstavi, publika je ove večeri, uživala u pjesmama estradne zvijezde, neponovljive Meri Cetinić. Svoju čakavsku poeziju originalno je i dojmljivo predstavila pjesnikinja Slavica Pažanin.
Izvedbom čakavskih stihova Tomislava Najeva popularni glumac Robert Kurbaša prenio je nazočnima ljepotu iskona.
Bijaćke meštrovice, klapa učiteljica škole Bijaći, pod vodstvom Ante Gašpardija praizvela je pjesmu Lipa li si, Dalmacijo koju je napisala Vinkica Britvić. U čast nedavno preminulog Kemala Montena, Meštrovice su otpjevale i njegovu poznatu pjesmu Nije htjela.

U duhu očuvanja čakavice, ravnateljica  Šošić najavila je i 5. susret djece i učenika ČAkavaca - Dica i ČAkavica koji će se 21. svibnja 2015. održati u Visu.Foto: Dragan Kovač

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl