hren

PREDAVANJA O MASLINI U KAŠTEL ŠTAFILIĆU
Prijatelji stare masline u Kaštel Štafiliću, u nedjelju su imali priliku nazočiti predavanjima „Stara kaštelanska maslina - jedinstvena u Republici Hrvatskoj“ te „Monumental olive trees in the world and Kastela's old olive tree“, koje je organiziralo društvo za očuvanje kulturne baštine Bijaći, a suorganizatori su bili Institut za jadranske kulture, udruga Mastrinka, škola Braća Radić, Turistička zajednica Kaštela i bratovština Gospe od Karmela.

Predavanje „Stara kaštelanska maslina - jedinstvena u Republici Hrvatskoj“,  održala je dr.sc.  Tatjana Klepo, s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, prikazavši morfološka svojstva stabla, lista, ploda i koštice stare masline, poznatije kao Perišićeva mastrinka. Dr.sc Klepo prezentirala je i rezultate genetskih istraživanja kultiviranih sorata i populacija divljih maslina koje su prikupljene sa cijelog uzgojnog područja Hrvatske s posebnim naglaskom upravo na staru maslinu. Kako je iznijela, analizom genetskog profila, te njegovom usporedbom s drugim uzorcima sorata i divljih maslina, utvrđeno je da je ova maslina jedinstvena, samonikla te pripada skupini divljih maslina iako sadrži oko četvrtinu genoma iz skupine kultivara.

Dr.sc. Angjelina Belaj iz centra „Alameda del Obispo“ u španjolskoj Cordobi, u svom predavanju „Monumental olive trees in the world and Kastela's old olive tree“, osvrnula se na provedena i aktualna istraživanja vezana za monumentalna stabla maslina u Španjolskoj i svijetu na kojima radi već duži niz godina. Zanimljiv je bio pregled kriterija po kojima se neko stablo može svrstati u kategoriju monumentalnih, odnosno starih stabala, bilo to po starosti, veličini stabla, promjeru debla i krošnje, produktivnosti, prirodnoj, povijesnoj i kulturnoj važnosti. Istaknula je da stara maslina zadovoljava kriterij monumentalnih stabala te je kao takva, neophodna njena fizička zaštita.

Osim samih predavanja posjetitelji su ove večeri imali priliku čuti i stihove Mira Luketina Sarajčeva, priču Vanje Aranza te glasove ženske klape 'Štorija', ali i prvi probati šampanjac proizveden u srednjoj školi Braća Radić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij