hren
 

Pijanistica Ivana Štimac Agius i mezzosopranistica Bjanka Ivas, svojim su koncertom pod nazivom ''Dašak Pariza u kaštelanskoj ljetnoj večeri'',sinoć u dvorcu Vitturi, kaštelanima donijele glazbeni doživljaj grada umjetnosti.

DESETA OBLJETNICA
Već desetu godinu za redom, u organizaciji kaštelanske Udruge za revitalizaciju sela Opor-Botići i Đakovačkog kulturnog kruga, održava se manifestacija poznata pod nazivom Dani Luke Botića. Deseti Dani Luke Botića ove su nedjelje navečer stigli i u Kaštela, točnije u kaštelanski dvorac Vitturi u Lukšiću. 

NA KAVI S KAŠTELANSKIM KNJIŽEVNIKOM
Već nekoliko tjedana roman „6,9 po Riechteru“, autora Josipa Budiše, čvrsto drži svoje mjesto među deset najčitanijih hrvatskih romana u ovom trenutku. Zadnji tjedan ova Budišina peta knjiga i četvrti roman, nalaze se na visokom devetom mjestu te je to bio povod za kratko druženje i razgovor s ovim piscem, s dugogodišnjom kaštelanskom adresom.

LIBERALIZAM U VITTURIJU
Svi ljubitelji umjetnosti i slikarskog umijeća imaju priliku posjetiti izložbu slika „Liberalizam“ autora Tina Perdića sve do kraja ovog mjeseca u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. Izložba je otvorena sinoć u 20.30 sati, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Otvaranju izložbe nazočili su brojni Kaštelani, ali i autor koji i sam dolazi s područja Kaštela.

TRADICIONALNI KONCERT ARIJE POD ZVIJEZDAMA
Zvjezdano nebo i ugodna ljetna večer stvorili su potrebne preduvjete za još jedan koncert  ''Arija pod zvijezdama'', koji se ovog petka, devetu godinu za redom , u organizaciji Turističke zajednice Grada Kaštela, održao na štafilićkom Igrišću. Svojim iznimnim vokalnim bravurama publiku su počastili sopranistice Antonija Teskera i Ana Zebić Kostel, tenor Špiro Boban i bas bariton Joško Tranfić.

U prepunom atriju dvorca Vitturi održan je tradicionalni koncert HGD "Biranj" povodom blagdana Uznesenja BDM i dana Kaštel Lukšića, a ovom prilikom izvedena je i nagrađivana kompozicija Tonča Čičerića "Morlački ples" u kojoj je autor koristio motive pjesme "Cetina" Dražena Žanka, a Žanko je osobno bio na koncertu i izrazio oduševljenje kompozicijom i izvedbom "Birnja".

TRADICIONALNI KONCERT PODVORJE PODVORJU
Klapa Podvorje sinoć je kao i dugi niz godina do sada,na pozornici Gospojske štrade, održala tradicionalni koncert za svoje Sućurane i sve ostale željne izvorne klapske pisme. Na koncertu pod nazivom ''Podvorje Podvorju'', uz domaćine mušku klapu Podvorje, nastupile su i njihove gošće, ženska klapa Tamarin iz Vranjica. Voditelji večeri, jubilarno deseti put bili su Marijana Vulas i Ivica Žegarac Žuti.

RECITAL POSVEĆEN MEDITERANU
Lirski fragmenti i glazbene slike sinoć su u izvedbi gumice Silvane Stantić i gitariste Igora Pare ispunili dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću. Glazbeno – poetski recital posvećen mediteranu „Igre u suton“ uprizoren je pred kaštelanskom publikom u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta. Ulaz je za sve zainteresirane posjetitelje bio besplatan.

ODRŽAN SOLISTIČKI KONCERT KAŠTELANSKOG GITARISTA  
U sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, sinoć se u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, održao solistički koncert, mladog kaštelanskog gitarista Filipa Miškovića. U sparnim  uvjetima unutar zidina Vitturija, Filip je pokazao svu raskoš svoga talenta i potvrdio da brojne nagrade koje u posljednje vrijeme osvaja nisu slučajne.

ODRŽANA VEČER ARIJA, KANCONA I ŠANSONA
Unatoč vrućoj i sparnoj večeri, brojna je publika ovog ponedjeljka, došla na brce u Kaštel Stari, pogledati i poslušati koncert  pod nazivom Večer arija,šansona i kancona. Poznate skladbe, svojim su bogatim vokalima interpretirali Ana Opačak, Joško Tranfić i Saša Jakelić, uz klavirsku pratnju Zorana Velića. Koncert se u organizaciji Grada Kaštela odvio u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta.

MANIFESTACIJA U SUĆURCU
Kulturno umjetničko durštvo Putalj ove je subotnje večeri na Podvorju u Kaštel Sućurcu organziralo koncert folklora pod nazivom „Misečina prosula se kalon“. Ulaz je za sve zainteresirane posjetitelje bio besplatan. Na pozornici su se publici predstavili i gosti iz KUD-a Bećarac Lepenica, KUD-a Dučec Mraclin i KUD-a Fra Karlo Kujundžić Kiseljak. Koncert je već treću godinu za redom organziran u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta.

SPOJ POVIJESTI I LJUBAVI PRED KAŠTELANIMA
Kazališna predstava o Miljenku i Dobrili, koju su u subotu navečer ispričali brojni glumci i redateljica Mladenka Gruica, još jednom je oduševila publiku, koja se, unatoč crnim oblacima i ponekoj kapi kiše uoči početka, u velikom broju okupila ispred dvorca Vitturi  u Kaštel Lukšiću, na drugoj večeri ovogodišnje manifestacije „Legenda o Miljenu i Dobrili“.

DOSTUPNA MJESEC DANA
Ovog je petka, 2. kolovoza, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu otvorena izložba karikatura posvećenih vatrogascima. Autor izložbe poznati je karikaturist Damir Novak. Izložba će za sve zainteresirane posjetitelje biti otvorena mjesec dana, odnosno do 2. rujna.

ZVUCI GITARE ISPUNILI VITTURI
Hrvatsko glazbeno društvo Biranj sinoć je u Kaštel Lukšiću unutar zidina dvorca Vitturi organiziralo besplatan završni koncert gitare klase prof. Mislava Režića. Sedam mladih polaznika Međunarodne ljetne škole Kaštela predstavilo je svoje novostečene vještine sviranja gitare pred okupljenom publikom.

ODRŽAN DRUGI KONCERT U SKLOPU GLAZBENIH VEČERI KOD SV. JERONIMA
Koncert dvaju vrhunskih umjetnika, Martina Draušnika na violini i Krešimira Bedeka na gitari, oduševio je i ispunio sva očekivanja publike, koja se željna klasičnog zvuka, okupila u crkvici Sv. Jeronima u Kaštel Gomilici.

TRAGIKOMIČNA PRIČA PRED KAŠTELANIMA
Ples, pjesma, plač, duhovitost,realnost, transformacije, odlična gluma, četiri žene i jedan muškarac, zaokupili su ove subote atrij dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, a pred publiku su stigli u suradnji i koprodukciji kazališta Moruzgva iz Zagreba te Ludens teatra iz Koprivnice kroz autorski projekt, predstavu „Brodolomke“

DJECA NA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE
U organizaciji udruge Sv. Jeronim, a pod pokroviteljstvom grada Kaštela, sinoć se ispred Kaštilca u Kaštel Gomilici, održala prva Mala litnja pozornica. Večer dječjeg stvaralaštva, u kojoj su se predstavila djeca iz kaštelanskih udruga i dramskih sekcija, nasmijala je i zabavila sve okupljene.

PREMIJERA NOVE PREDSTAVE
Baba Domina, Antica, Ivan, Dujka, vlaj Jozo... tek su neki od živopisnih likova koji su ovog petka publici na Igrišću u Štafiliću dočarali život na kaštelanskom brcu, provevši ih kroz dijelić prošlosti i sadašnjosti u ambijentu centralnog dijela jednog od kaštelanskih mjesta.

KONCERT HGD ZRINSKI
Izvedbom nezaobilazne glazbene numere „Air for winds“, u četvrtak je na prostoru ispred PZ Kaštelacoop u Kaštel Starom, započeo tradicionalni ljetni koncert članova hrvatskog glazbenog društva Zrinski iz Donjih Kaštela, a već prvi taktovi te pjesme najavili su za nastavak pravu poslasticu za sve poklonike ovog glazbenog izričaja.

ZAPOČELE GLAZBENE VEČERI KOD SV. JERONIMA
Nastupom kvarteta saksofona Papandopulo, na prostoru ispred gomiličkog Kaštilca, ovog su ponedjeljka započele Glazbene večeri kod sv. Jeronima, kaštelanski festival komorne glazbe. Kvartet čine Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak bariton saksofon.