hren

Muzej grada Kaštela u ovogodišnjoj, 16. po redu Noći muzeja predstaviti će virtualno publici u prostoru Muzeja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću izložbe „Povismo i sukno – evo nas doma!“, izložbu skulptura akademskog kipara Vena Jerkovića te virtualnu izložbu „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela 2009. – 2021.“. U prostoru muzeja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu biti će postavljena izložba Arheološkog muzeja Zadar „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“.

„GLAS VIČE U PUSTINJI“
U vrijeme korona krize, u nemogućnosti svog uobičajenog načina djelovanja, mnogi umjetnici okrenuli su se digitalizaciji i objavljivanju svojih radova putem Interneta. Jedan od takvih je i kaštelanski književnik i satiričar te kolumnist našeg Portala Robert Marić, koji se u ovo vrijeme, uobičajeno za pripremu maškaranih događanja, odlučio objaviti dva digitalna izdanja te ih besplatno podijeliti zainteresiranim čitateljima.

Izložba skulptura kaštelanskog akademskog kipara Vene Jerkovića, otvorena sredinom prosinca u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću, unatoč prethodnim najavama, ostaje otvorena još do 15. veljače.

Prema objavi Saveznog ureda za kulturu Švicarske, dobitnica Švicarske književne nagrade 2021. godine je Dragica Rajčić Holzner, javlja Hrvatski glas Berlin.
Dragica Rajčić je, stoji u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade), rođena u Splitu 1959. godine. U početku piše na svom materinjem jeziku, hrvatskom. Nakon završene srednje škole nastanila se u Švicarskoj 1978. godine. Radi kao pomoćnica u kući i počinje pisati na njemačkom jeziku.

Zbog epidemiološke situacije uz mali broj uzvanika, jučer je u Muzeju grada Kaštela otvorena izložba skulptura kaštelanskog akademskog kipara Vene Jerkovića. Izložbu koju ćete moći pogledati do 17. siječnja, otvorila je kustosica Mirela Vujević Duvnjak.

Projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 europskih država - Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, te se od ove godine pridružuju Češka, Bugarska i Belgija, svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

KOREOGRAFIJE  PLESNOG STUDIA DEA DIA KAO ŠLAG NA KRAJU
Plesnom retrospektivom plesnog studija Dea Dia u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću ove subote službeno su zatvoreni ovogodišnji 10. Dani Kaštelanskog kazališta koji su, zbog panedmije, nažalost održani u nešto skromnijem obimu i s manjim brojem posjetitelja nego li je bio slučaj svih proteklih godina.

Uz podršku Grada Kaštela, kaštelanska umjetnica Sunčica Kuzmanić u sklopu svoje Rezidencije Kaštel ovog je petka ugostila mladi umjetnički meksičko-njemački par koji je u sućuračkoj kuli na Glavici prikazao radove nastale tijekom boravka u Kaštelima, a inspirirane boravkom u Hrvatskoj, od Like do Omiškog zaleđa. "MOVING CROA_"  naziv je izložbe radova Amaye Cuadras Martínez  (Meksiko) i Alexandra Roschke (Njemačka).

„ KOLARI“ SE PREDSTAVILI NA MANIFESTACIJI 10. DANI KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Uz glumački trio iz Dubrovnika u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću u petak su posjetitelji imali priliku opustiti se i nasmijati kroz predstavu Karaoke show, komediju koja govori o gorko-smiješnim zabunama samoće, o žudnji za ljubavlju i opsesiji da se bude netko drugi ili da se otputuje u neke bolje svjetove. 

U Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću u subotu, 24. listopada plesnom retrospektivom Plesnog studia Dea Dia Dance koja će biti prikazana u dvije izvedbe u 18 i u 20 sati zatvaraju se 10. Dani kaštelanskog kazališta. U programu će nastupiti 33 plesača od djece do odraslih.

ULAZ JE BESPLATAN
Za sve one koji se žele nasmijati uz Senku, njenu sestru Branku i Teodora, Kazališna družina Kolarin iz Dubrovnika ovog će petka izvesti komediju "Karaoke show" u 20 sati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću. Zbog situacije sa Covidom-19 broj mjesta je ograničen uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

EURIPIDOVA MEDEJA NA DANIMA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Jedan od ključnih tekstova antike, Euripidova "Medeja", djelo koje pršti emocijama od ljubavi preko prevare do lude krvave osvete, donijeli su sinoć na pozornicu Kaštelanskog kazališta mladi splitski glumci okupljeni oko Gimnazijske dramske scene Kraljica.

VIDEO IZVEDBA IVANE ŠTIMAC AGIUS
Osim službene promocije Kaštela, koje „odrađuju“  Turistička zajednica, Grad i različite institucije, svakodnevno smo svjedoci i uspješnih promocija koje svojim nastupima i rezultatima rade različite udruge i društva, ali i pojedinci koji vole Kaštela. Na jedan drugačiji, ali zanimljiv način, Kaštela je ovih dana promovirala i pijanistica Ivana Agius.

UZ EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Mjesec hrvatske knjige ove će se godine održati od 15. listopada do 15. studenog diljem Hrvatske, a kao i svih godina do sada u obilježavanje ovog mjeseca posvećenog knjizi i čitalačkoj publici, uključuje se i Gradska knjižnica Kaštela s brojnim događanjima, koja su namijenjena svim generacijama. Moto ovogodišnjeg Mjeseca knjige je „Razlistaj se!“, a posvećen je planetu Zemlji i prirodi.

KNJIŽEVNA NAGRADA KNEZ TRPIMIR
Najbolje ocjenjeno djelo pristiglo na ovogodišnji  natječaj Gradske knjižnice Kaštela Knez Trpimir, za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman 2020., je roman „Sjaj neotkopane krune“, koji je u natječaju sudjelovao pod zaporkom Zijon, a ime autora bit će poznato nešto kasnije.
GKK ovaj je natječaj raspisala treću godinu zaredom, a  s ciljem poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti.

POD OKRILJEM JUBLIARNIH DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Proteklog tjedna i vikenda na Danima Kaštelanskog kazališta u sklopu kojih se održala i Smotra dramskih amatera Splitsko-dalmatinske županije, publika je imala priliku pogledati sedam predstava i mnoštvo glumaca amatera, tekstopisaca, režisera i voditelja. Najbolji od njih nagrađeni su priznanjima po izboru selektorice smotre, glumice splitskog HNK, Andrijane Vicković.

NASTAVLJEN RAZNOLIK PROGRAM DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Zaljubljenici u kazalište ove su nedjelje, u sklopu Dana kaštelanskog kazališta, mogli uživati u dvije gostujuće predstave. Prva je na programu bila komedija ''Nesanica'', dramske udruge Proložac, a nešto kasnije nastupili su članovi dramske sekcije ''Odande donde'' iz Hrvaca, s dramom ''Grijeh''.

TREĆI DAN FESTIVALA UZ POVIJESNU DRAMU I KOMEDIJU
Kazališni vikend u Kulturnom centru u ove se subote nastavio sa video projekcijom predstave ''Diva Grabovčeva'' i izvedbom uživo komedije ''Mlodo ludo, storo bez pameti''. Interes za 10. Dane Kaštelanskog Kazališta ne jenjava, tako da je publika i ovoga puta zauzela sva predviđena mjesta u gledalištu.

GOSTUJU SKUPINE IZ PROLOŠCA I HRVACA
Na daskama Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, ove će se nedjelje odigrati dvije predstave u sklopu 10. Dana Kaštelanskog kazališta. Tako će sa početkom u 18 sati komediju Nesanica odigrati glumci Dramske udruge Proložac, a u 20 sati predstavom Grijeh predstavit će se glumci Dramske sekcije Odande donde iz Hrvaca.

DAN DJEČJEG STVARALAŠTVA
U sklopu 10. Dana Kaštelanskog kazališta ovog petka poslijepodne i navečer, na scenu Kulturnog centra stupila su djeca iz kazališta Škatula sa predstavom ''Ružno pače''  te njihovi vršnjaci iz Škole glume Kaštela sa ''Izgubljenim zekom''. Iz publike su ih bodrili roditelji, njihovi bližnji i prijatelji, a oni su pokazali svoju kreativnost kroz glumu i ples. 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij