Prema izvješću iz PUSD, tijekom protekla dva tjedna, nepoznati počinitelji provalili su u obiteljsku kuću u Kaštelima i iz nje odnijeli nakit, odjeću i kućanske aparate te iz garaže otuđili osobni automobil, vijest je koja je ovih dana objavljena u medijima. Vijest govori o temi iz crne kronike na kakve smo u zadnje vrijeme već navikli pa se postavlja pitanje što vlasnici objekata mogu  učiniti kako bi smanjili mogućnosti provala.

U kući u Kaštel Kambelovcu u u koju je provaljeno, nije se boravilo dva tjedna pa se pri otkrivanju provale nije moglo utvrditi kada je ona izvršena. No, pregledom snimki s video nadzora, koji na kući postoji, utvrđeno je da se provala dogodila 4. ožujka nešto prije 23 sata. Što znači tijekom radnog tjedna i u vrijeme kada mnogi pa tako i susjedstvo još uvijek ne spavaju. Unatoč tome, kao i videonadzoru, provalnici su razbili staklenu stijenku na južnoj strani kuće, ušli u nju i u kući boravili određeno vrijeme, otuđivši predmete u vrijednosti višoj od 80 tisuća kuna.

Pri samom boravku u kući pronašli su i ključ od garaže i automobila Peugeot 206 te sve otuđene stvari strpali u vlasnikov automobil i s njim se odvezli u nepoznatom smjeru.

Kada su se vratili kući i vidjeli što se dogodilo, vlasnici su odmah obavijestili policijske službenike koji su obavili očevid te pokrenuli kriminalističko istraživanje.
Iako su vlasnici pri gradnji objekta bili svjesni ovakvih mogućnosti te ugradili videonadzor, provalnicima ovog puta on nije bio zapreka za izvršenje kriminalnog djela.

- Ponekad videonadzor neće spriječiti počinitelja, jer se „snalaze“ u takvim situacijama. Stave maske, kapuljače i nije ih moguće u potpunosti identificirati. Zato razmišljamo o dodatnom alarmnom sustavu koji bi sigurnost objekta podigao na višu razinu – kratko nam je kazao vlasnik, kojem je, osim materijalne štete teško pala činjenica da je netko nepoznat „ušao“  i povrijedio njegov osobni prostor.

Što savjetuju stručnjaci

Stručnjaci, koji se bave osiguranjem i zaštitom prostora,  savjetuju ugradnju protuprovalnih alarmnih sustava i videonadzora, no često građanima nastoje podijeliti korisne savjete, koji će pomoći u smanjenju provala. Mi smo se za neke od savjeta obratili kaštelanskoj tvrtki Kambell, u kojoj su nam ustvrdili da je ugradnja protuprovalniog alrmnog sustava jedno od najboljih rješenja osiguranja objekata, ali i kako vlasnici svojim djelovanjima mogu doprinijeti sigurnosti.

- Kada provalnici vrebaju, pretražiti će svaki dio kuće i njene okolne dijelova tražeći slabe točke.

Obeshrabrite provalnike

1. Prvi korak u odvraćanju provalnika je da dom držite čistim i urednim jer na taj način šaljete poruku da je netko redovito kući i da nije laka meta. Alat, razne kante, skale i slično bi se trebalo uvijek pospremiti tako da ih provalnici ne bi mogli koristiti kako bi se popeli na balkon ili kroz prozor.

2. Izbjegnite velike kapije i živicu oko kuće koji zaklanjaju pogled na ulazna vrata s ceste – provalnici vole raditi bez da ih itko može vidjeti. Reflektori na senzor pokreta također mogu pomoći jer ukazuju na to da se netko kreće oko kuće.

3. Videonadzorni sustav postavljen na vidljivom mjestu šalje poruku provalnicima da su nepoželjni te da će biti snimljeni i uhvaćeni ukoliko pokušaju nešto.

4. Dobar susjed zlata vrijedi stara je poslovica i bilo bi dobro da je tako i u vašem slučaju.

Fizički zaustavite provalnike

1. Dvaput zaključajte. Bilo bi dobro i dodati još jednu bravu tako da se moraju pomučiti s obijanjem dviju brava umjesto jedne, a osim toga možete iznutra staviti i mali lanac koji spaja vrata i vratnice koji ćete po noći zakačiti.

2. Jeste li zaključali vrata? Naravno da jeste, ali nikada ne škodi dvaput provjeriti posebice kada idete na spavanje ili kada odlazite iz kuće, a nitko nije kući. Čini se kao vrlo očita stvar za napraviti, ali policijska izvješća govore drugačije – ostavljanje otključanih vrata je jedan od najčešćih načina kako provalnici uđu u kuću.

3. Gdje su vam rezervni ključevi? Iako mnogo ljudi ostavlja jedan par ključa izvan kuće, ipak 1 od 5 osoba ostavlja ključeve unutar kuće, ali na vrlo vidljivom mjestu s vrata tako da će provalnici lakše naći način da ih dobave kroz prozor ili sl. Ukoliko je moguće i imate povjerenja u druge, radije ostavite ključeve kod susjeda ili kod nekoga iz obitelji, nego da ih ostavljate blizu vrata, ispod tepiha, lončanice, u poštanskom sandučiću i na sličnim predvidljivim i lako dostupnim mjestima.

4. Ako vam ulazna vrata imaju dio u staklenoj površini, onda vam je kuća još atraktivnija provalnicima. Mnogi neće dvaput razmisliti prije nego razbiju staklo na vratima i uđu na taj način. Armirano staklo, film za staklo ili manje površine stakla na vratima kroz koje se čovjek ne može provući će uvelike pomoći, pa i smanjiti štetu.

5. Ne ostavljajte otvorene prozor ni najmanje, već ih zatvorite kada izlazite iz kuće jer i najmanje otvoren prozor može provalniku stvoriti priliku te će ući u kuću – neki su od savjeta koje su nam dali stručnjaci i kojih bi se svi trebali pridržavati.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij