hren

VRUĆE, SMRDLJIVO I IZNIMNO OPASNO
Požar koji je jutros buknuo u pogonu za preradu ribe Nadalina, na Putu Gospe Stomorije u Kaštel Novom, zadao je i dalje zadaje pune ruke posla vatrogascima, a stanovnike okolnih objekata naveo je da se zatvore u svoje domove zbog gustog dima i izuzetno jakog smrada koji se još uvijek širi uokolo.

Vatrogasci DVD-a Kaštela dojavu o požaru zaprimili su u 6.30 sati te su na teren odmah izašli 18 vatrogasaca s pet vozila, a nešto kasnije pridružili su im se i 11 vatrogasaca s tri vozila DVD-a Mladost te šest vatrogasaca s tri vozila iz DVD-a Kaštel Gomilica.

Požar je stavljen pod kontrolu, a u podne, kada smo s njima razgovarali na terenu, vatra je još uvijek bila prisutna u dijelovima pogona.

- Po dolasku smo već zatekli požar u razvijenoj fazi, koji se jako brzo širio. Iako smo odmah pristupili gašenju imali smo velike probleme zbog komora unutar objekta koje su se međusobno urušile pa su nam zatvorile put pri gašenju.  U jednom trenutku se i dio krovišta iskrivio i urušio, tako da smo vatrogasce morali povući s tog dijela objekta. Zbog svega smo morali pilati sedvič panele kako bi došli do žarišta požara i otvorenih plamenova. U ovom trenutku dio saniramo, a na nekim mjestima još uvijek ima otvorenog plamena do kojeg ne možemo doći te tražimo način kako to što prije i učinkovitije pogasiti. Na terenu su vatrogasci iz sva tri kaštelanska društva, a u ispomoć su nam došli iz JVP Split koji su nam donijeli dodatne količine izolacijskih aparata – kazao nam je vidno umoran zapovjednik DVD-a Kaštela Roko Maletić.

U punjenje spomenutih boca, odnosno izolacijskih aparata s tlačenim zrakom uključilo se i jedno vozilo iz DVD-a Kaštel Gomilica s jednim vatrogascem, koji je nekoliko sati boce odnosio na punjenje i donosio druge, jer su količine potrošenog stlačenog zraka bile iznimno velike.

Naime, zbog različitih materijala, kao i kemikalija, plastike i sličnog te postojanja opasnih plinova u zraku,  vatrogasci na ovoj intervenciji obavezno  koriste maske i stlačeni zrak. Na sreću, svi su vatrogasci do sada bez povreda i potrebe za medicinskom skrbi.

- Za sada smo svi živi i zdravi i hvala Bogu što imamo dobru opremu. Vatrogasci unutar objekta ulaze u manjim grupama i stalno se mijenjamo. Od nas dvadesetak koliko naizmjenice unutra ulazi, čak su njima desetorici kacige doživjele oštećenja, a manja oštećena imamo i na drugim dijelovima opreme,  čemu je uzrok urušavanje bočne i krovne konstrukcije, koja je padala po nama. Imamo problem što neki limovi i dalje vise pa predstavljaju opasnost  pa moramo iznimno pažljivo ulaziti unutra – rekao nam je zamjenik zapovjednika DVD-a Kaštela Špiro Radunić.

Kako smo od vatrogasaca neslužbeno čuli na terenu, na ovom objektu požar je izbio i lani, no u mnogo manjem obimu, a uzrok su bile elektroinastalacije. Što je uzrok ovom požaru utvrdit će službeni očevid, a požar je izbio prije početka radnog vremena, kada u pogonu nije bilo nikoga. No i na prvi dojam, može se zaključiti da će šteta za vlasnike biti iznimno velika.

Foto: Ivana Topić (PGK)

 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij