hren

KAZNENA PRIJAVA
Zbog kaznenog djela trgovanja ljudima prijavljen je bračni par: 39-godišnja vlasnica poduzeća iz Kaštela i 57-godišnji Slovenac za kojim se traga jer su dvoje mladih iz Zagreba iskorištavali za robovski rad. Osim što su 24-godišnjakinja brodska konobarica i 25-godišnji brodski kuhar radili više od 117 sati tjedno u neljudskim uvjetima, morali su raditi i na gradilištu kod istih supružnika.

Kriminalističko istraživanje su proveli inspektori Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u suradnji s PU zagrebačkom te je utvrđeno kako postoji osnova sumnje da su 39-godišnja hrvatska državljanka i 57-godišnji državljanin Slovenije teško iskorištavali za rad te zastrašivanjem i prijetnjama doveli u ropski odnos dvoje zaposlenika.

Kako saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, 39-godišnjakinja je kao vlasnica poduzeća na području Kaštela zajedno s 57-godišnjakom lažno prikazala uvjete rada i zaposlila 25-godišnjeg mladića iz Zagreba na radno mjesto brodskog kuhara. Kod njih je mladić radio od 3. lipnja do 28. srpnja 2017. godine. Zaposlili su i 24-godišnjakinju iz Zagreba na radno mjesto brodske konobarice te je kod njih radila od 27. lipnja do 28. srpnja 2017. godine.

U navedenom razdoblju oboje Zagrepčana su radili više od 117 sati tjedno, bez stanke za odmor i poslodavci im nisu osigurali ljudske uvjete stanovanja i prehranu. Iskorištavali su ih, protivno prethodnom dogovoru i pristanku, za rad na njihovom gradilištu. Nadalje, 57-godišnjak je nad njima uspostavio potpunu kontrolu, zastrašivao ih upućivanjem prijetnji, što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i bespomoćnost, a sve kako bi iskorištavali njihov rad.

Kaznena prijava zbog trgovanja ljudima podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu u Splitu protiv oboje supružnika, a kako Slovenac nije dostupan za njim je u tijeku potraga te se nastavlja kriminalističko istraživanje.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij