hren

10 MJESECI POSLIJE
Deset mjeseci nakon što je u spektakularnoj akciji PNUSKOK-a i Specijalne policije Split razbijena tzv. zločinačka organizacija, USKOK je nakon provedene istrage napokon podigao optužnicu protiv Željka Rajića (35), Ante Vučka (30), Petra Vuknića (39), Roberta Žuvele (22), Duje Pivčevića (24), Tonća Mikelića (21), Liridona Berishe (33), Lenija Bana (29), Hrvoja Kovčalije (42), Anite Erceg (23), Ivana Poljičanina (26), Roka Rodina (21) i Nikice Jakšića (47).

Trinaestoročlanu ekipu tereti se za više kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode, sve u sastavu zločinačkog udruženja te oštećenja tuđe stvari.

Optužnicom se Rajića tereti da je u razdoblju od srpnja 2018. do ožujka 2019. godine, na području Splita i Kaštela, povezao u zajedničko djelovanje Vučka, Vuknića, Žuvelu, Pivčevića i Poljičanina dok je sam Vučak, po optužnici, dalje povezao Mikelića, Bana, Erceg te Pivčević Berishu.

Organizacija je ustrojena, tvrdi USKOK, kako bi preuzela teritorij i "pripadnike drugih kriminalnih grupacija na širem splitskom području i s njima povezanih osoba u krijumčarenju i prodaji kokaina i marihuane te u stjecanju prevlasti u naplati time nastalih dugova od tih i s njima povezanih osoba, a radi pribavljanja znatne imovinske koristi".

- U tu su svrhu okrivljenici nabavljali razne vrste oružja i streljiva kojima su pucali u pripadnike tih drugih kriminalnih grupacija s nakanom da ih usmrte i tako se domognu novca te uništavali njihovu imovinu. Također su im oružjem i streljivom, uz uporabu tjelesne snage, prijetili govoreći im da će njih i njima bliske osobe teško tjelesno ozlijediti i usmrtiti ako im ne predaju imovinu.

Ujedno su i nasumično birali osobe i optuživali ih da su povezane s njima suprotstavljenim kriminalnim grupacijama te su zahtijevali od njih da im plate znatne novčane iznose, prijeteći im da će i njih i njima bliske osobe usmrtiti i teško tjelesno ozlijediti. Radi prikrivanja pripremanja izvršenja planiranih kaznenih djela održavali su neposredne sastanke i vodili telefonsku komunikaciju zvučnim porukama kriptiranim telefonima na internetskim aplikacijama - pojašnjava se u optužnici USKOK-a.

Rajić, Vučak i Pivčević su tako, u okviru zločinačkog udruženja, razradili plan da usmrte Jozu Čabraju i Antu Petrovića, koji su bili bliski Ivanu Giljanoviću s kojim su ovi bili sukobljeni, pri čemu je Pivčević u tome sudjelovao i iz osvete prema Čabraji.

Kako bi realizirali pakleni plan, USKOK tvrdi da su nabavljali vatrena oružja i streljivo, prijevozna sredstva, odjeću, rukavice, potkape i kiselinu, s kojim su se predmetima služili u pokušajima usmrćenja Čabraje i Petrovića, ali i u oštećenju automobila Giljanovićeve supruge u kojeg je pucao dok je bio parkiran ispred obiteljske kuće.

Tako su unaprijed izviđali kretanje Čabraje i preko poziva Mikelićeve tadašnje djevojke namamili ga na točno određeno mjesto, kod ambulante u Kaštel Sućurcu, kako bi ga u dogovoreno vrijeme ubili. No, Čabraja je preživio pucnjavu.

U realizaciji plana da se neosnovano okoriste na Giljanovićevu štetu te na štetu njemu bliskih i s njim povezanih osoba, kao i drugih osoba za koje su znali da prema njima nemaju nikakvih dugovanja, od njih su tražili da im plate novčane iznose od pet do 30 tisuća eura. Prijetili su im vatrenim oružjem, tjelesnim ozljeđivanjem kao i usmrćenjem ne samo njih nego i njihovih obitelji. Na taj način su, optužuje ih USKOK, prisilili Giljanovićeva oca Zvonka te 25-godišnjeg A.R. da im plate tražene novčane iznose.

Također, članovi zločinačkog udruženja su, koristeći se oružjem i fizičkom snagom, nanijeli tjelesne ozljede dvojici hrvatskih državljana od kojih su jednom, M.Ž.-u, oduzeli slobodu, čime su ih prisilili da im predaju novac odnosno imovinu. M.Ž.-a su oteli i zlostavljali tako da su ga, krvavog, polivali naizmjence vrućom i hladnom vodom, govoreći da im mora platiti 30 tisuća eura.

Isto tako prijetnjama ozljeđivanjem i ubojstvom obitelji iznudili su novac od još jedne žrtve.

Žuvela i Berisha se terete i da su, nakon uhićenja, tijekom boravka u zatvoru, "s ciljem održanja plana udruženja i nakanom pribavljanja protupravne imovinske koristi", ozljeđivali istražnog zatvorenika F.V. i prijetili mu ozljeđivanjem bliskih osoba i paljenjem njegove imovine ako im ne plati 30 tisuća eura i prepiše im svoju imovinu, a Rodin i Jakšić su im u tome pomagali.

USKOK je u optužnici predložio da se protiv sedmorice okrivljenih produlji istražni zatvor. O tome će u četvrtak odlučivati Županijski sud u Splitu.

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij