hren

PET PREKRŠAJA
Zbog pet prekršaja Zakona o radu, sudac Prekršajnog suda, Stalna služba u Trogiru, “junačkom” je kaznom od ukupno 202 tisuće kuna kaznio firmu “Vlajland” j.d.o.o. iz Kaštel Gomilice i njezinu direktoricu Anu K.

Tvrtka je kažnjena sa čak 189 tisuća kuna, a direktorica s ukupno 23 tisuće kuna i to zato što su, od 10. srpnja 2017. godine do 21. srpnja 2017. godine u Kaštel Gomilici, na njihovu brodu “Easy days“, na vezu kod utvrde Kaštilac u Kaštel Gomilici, na prekovremenom radu, dužem od pedeset sati tjedno, držali svoje radnike, i to brodskog kuhara i konobaricu. Tako su ih, po nepravomoćnoj presudi, od ponedjeljka 10. srpnja 2017. godine do nedjelje 16. srpnja 2017. godine držali na radu ukupno 117 sati te od ponedjeljka 17. srpnja 2017. godine do petka 21. srpnja 2017. godine ukupno osamdeset sati.

Nadalje, u istom razdoblju nisu kuharu i konobarici omogućili zakonom propisano korištenje dnevnog odmora. Naime, oni bi radili dnevno oko 15 sati, pa i duže, a imali bi samo po šest ili devet sati odmora. Također, nije im bilo omogućeno ni korištenje tjednog odmora, za što su isto kažnjeni.

Teretilo ih se i da je dvoje djelatnika radilo bez sklopljenog ugovora o radu te da, nakon okončanja inspekcijskog nadzora u svibnju 2018. godine nadležnoj ispostavi HZMO-a u Kaštel Kambelovcu, nisu prijavili početak mirovinskog osiguranja za dvoje radnika, čiji su rad koristili na svom brodu.

U svojoj obrani direktorica je kazala da se optužbe temelje na lažnim izjavama dvoje radnika. Tvrdila je da su te dvije osobe za firmu radile od 10. srpnja 2017. godine te da su zaposlene temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme te da su bili prijavljeni na mirovinsko 10. srpnja. I ona i tvrtka u obranama su istaknule da su oboje bili loši radnici, a kad im je to prigovorila, odlučili su napustiti radno mjesto, prijeteći da će ih prijaviti i uništiti.

- U pitanju je osveta i pokušaj da nam se nanese šteta - kazala je.

Naknadno se tvrdilo da su radnici to napravili jer su ih prijavili zbog krađe. No, u presudi stoji kako je kaznena prijava PP Kaštela podnesena 8. travnja 2018. godine tek pošto je započeo inspekcijski nadzor po prijavi bivših radnika te da je u njoj paušalno navedena krađa opreme broda i oštećenja na njemu.

Oštećeni kuhar kazao je da je za “Vlajland” radio od lipnja do rujna 2017. godine, a osim na poslovima kuhara, radio je i sve druge poslove vezane za brod poput čišćenja greda, ostale građe i zemljišta na kojem su direktorica i njezin suprug planirali graditi kuću.

I on i konobarica kazali su da su radili svakodnevno od šest ujutro do jedan sat poslije ponoći, sva četiri mjeseca, bez ijednog slobodnog dana i odmora. Oboje su kontaktirali samo s Dušanom K., suprugom direktorice, dobili su samo po tisuću kuna, a ostatak novca su im, u trenutku davanja iskaza, još bili dužni.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij