hren
 

SUSJEDI TVRDE: DO OVOGA NE BI DOŠLO DA SU NADLEŽNE SLUŽBE VODILE BRIGU
Nakon više od osam sati trajanja, u subotnju zoru, u 4.15 sati, okončana je drama koja se odvijala u braniteljskim zgradama u ulici Kašteline u Kaštel Lukšiću, do koje je došlo jer se hrvatski branitelj A.T. zaključao u stanu te prijetio kako će izazvati eksploziju plinskom bocom.

Sve je počelo u večernjim satima petka, kada su policijski službenici obavješteni da 53-godišnjak stvara nered, nakon čega se zaključao u svom stanu na prvom katu stambene zgrade, zajedno sa svoje dvoje djece, od kojih je jedno malodobno. Pri tome je prijetio kako će pustiti plin i izazvati eksploziju.
Na teren su, osim temeljne policije potom izašli i pripadnici specijalne i interventne policije, kao i službeni pregovarač. Zgrada je evakuirana, a pristigli su i vatrogasci iz Donjih Kaštela te dežurni tim kaštelanske hitne pomoći.

Policijski službenici zauzeli su položaje ispred vrata stana, a dio ih je noć proveo na balkonu, čekajući priliku za ući u stan i riješiti situaciju.
Susjedi koji su evakuirani iz svojih stanova, njih četrdesetak, od kojih je dio bio u kućnim papučama i pidžamama, sljedećih nekoliko sati proveli su na ulici.

- Već duže vremena imamo problema s ovim susjedom, upozoravali smo nadležne, no slabo se nešto poduzima. Nije čudo što je došlo do ovakve situacije.  Evo sad smo ovdje na ulici, ne možemo do naših stanova, hladno je i ne znamo kada će se i kako sve ovo razrješiti – kazala nam je jedna od susjeda.

Dio njih, nakon nekoliko sati čekanja, primio je susjed u obližnjoj privatnoj kući, a dio se smjestio po obližnjim automobilima, gdje su na kraju dočekali završetak cjelonoćne drame.
U kraćem razgovoru s njima, radi se o hrvatskom branitelju koji je jedno vrijeme bio pripadnik 4. brigade te zarobljen u Kninu. Već duže vremena ima određenih zdravstvenih i socijalnih problema, razvrgnut brak te troje djece koja žive s njim.A nedavno mu je u prometnoj nesreći poginula majka.

- Jedno dijete ima tek 13 godina i svakodnevno se pitamo gdje su te naše službe koje su dozvolile da maloljetno dijete s njim živi, unatoč brojnim problemima. Nakon ovoga će se opet raditi izvidi i utvrđivati stanja kako bi se znalo je li bilo propusta u radu nadležnih službi, posebno Centra za socijalnu skrb, a ja samo mogu reći da nije bilo propusta već se uopće ništa nije napravilo za zaštitu djeteta , jednostavno ko da nikog nije briga – bio je ove noći ogorčen još jedan od susjeda, također hrvatski branitelj.

Upravo je maloljetno dijete u stanu s ocem bilo jedan od razlog što policajci nisu krizu rješavali na brzinu, već  su tijekom osam dugih sati nastojali branitelja nagovoriti na miran izlazak iz stana.
Na kraju, akciju ulaza u stan odradili su preko balkonskih vrata i sve je trajalo tek nekoliko minuta. Hrvatski branitelj i njegov punoljetni sin odvedeni su potom u KBC Firule, liječnički tim pregledao je malodobno dijete, za koju je brigu preuzela rodbina, a susjedi su se mogli vratiti u svoje domove.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij