CESTA SMRTI ZBOG BRZINE I ALKOHOLA

SPLIT
Jeziva prometna nesreća koja se u subotu, oko 4.50 sati, dogodila na magistrali u Kaštel Lukšiću kojom prilikom su u sudaru s kamionom hladnjačom poginuli devetnaestogodišnjaci Vladimir Ðuran i Ivana Čeko, a troje njihovih prijatelja teško je ozlijeđeno, najteži je ovogodišnji sudar na Kaštelanskoj cesti smrti.

Policija upozorava

Iako policija stalno upozorava kako je upravo ova cesta jedna od crnih točaka Splitsko-dalmatinske županije na kojoj su, kao i svuda po Hrvatskoj, glavni uzroci sudara prekomjerna brzina, nepropisno pretjecanje, alkohol i nepoštovanje prednosti prolaza, i u ovom je posljednjem slučaju pretjecanje dovelo do tragičnih posljedica. No, mora se priznati kako ove godine, uspoređujući s prošlima, na Kaštelanskoj cesti nije bilo većeg broja stradavanja. U veljači je u Kaštel Gomilici zabilježeno prevrtanje tegljača s jabukama prilikom čega je vozač osobnog automobila, koji je i skrivio prometnu nesreću, prošao tek s lakšim tjelesnim ozljedama.

Dva dana nakon te prometne nesreće u Kaštel Starom teško je stradala osmogodišnja djevojčica koja se kretala uz rub ceste. Dijelom ju je zahvatio osobni automobil dok je pokušala prijeći cestu, a sve je završilo njezinim zadržavanjem na liječenju u splitskoj bolnici. Sredinom ožujka u silovitom sudaru u Kaštel Sućurcu na mjestu nesreće poginuo je 77-godišnji vozač, dok je njegova supruga s teškim ozljedama završila u Kliničkoj bolnici Split.

Pedesetogodišnji vozač audija teško je stradao u lipnju na cesti u Kaštel Lukšiću kada se zbog neprilagođene brzine u njega zabio mercedes kojeg je iza njega vozio muškarac pod utjecajem alkohola. Audi je odbačen s kolnika, a zatim je uslijedilo prevrtanje prilikom kojega je vozač zadobio prijelom lubanje i nagnječenje mozga.

Alkohol oduzima prednost

U Planome je u kolovozu dobro prošao 22-godišnjak iz Daruvara koji je zbog brzine u zavoju izgubio nadzor, sletio izvan kolnika, vratio se na cestu, te mu se prilikom struganja i iskrenja po kolniku zapalio suzuki. Sreća u nesreći je stoje mladić prošao neozlijeđeno.

Svemu ovome treba dodati i to da je ovoga ljeta na Odjelu jedinice intenzivnog liječenja, četiri dana nakon nesreće preminuo devetnaestogodišnjak koji je na motociklu stradao kod Hotela "Palace" na "staroj" Kaštelanskoj cesti. Prednost prolaza mu je oduzeo alkoholizirani vozač škode felicije zbog čega je mladi motorist udario u parkirani golf i na kraju u ogradni zid.

U Kaštelima je policija zabilježila ozljeđivanje dvojice prijatelja na motociklu. Vozač je zbog brzine izgubio nadzor, zanio se, zahvatio rubnik i udario u obližnji kontejner pokraj ceste. Mladići stradali na motoru smješteni su na Jedinicu intenzivnog liječenja KB-a Split gdje se još uvijek nalaze.

Žaklina JURIĆ

Liječnici se još bore za život Antonija Nikolića

Troje teško ozlijeđenih iz subotnje | prometne nesreće u Kaštel Lukšiću, | kod restorana "Mamut", gdje se ford siera sudarila s kamionom hladnjačom i i tom prilikom je poginulo dvoje devetnaestogodišnjaka, Vladimir Ðuran i Ivana Čeko iz Splita, još se uvijek nalaze i na liječenju u Kliničkoj bolnici Split.

Teško i opasno za život ozlijeđeni osamnaestogodišnji Antonio Nikolić iz i Splita još je uvijek na Jedinici intenzivnog liječenja gdje se splitski liječnici i i dalje bore za njegov život.

Teško ozlijeđena sedamnaestogodišnja Ivana Jerković iz Kaštel Kambelovca, koja se liječi na dječjoj Jedinici intenzivnog liječenja, dan nakon sudara osjeća se bolje. Dežurna liječnica dječje Jedinice intenzivnog liječenja dr. Radenka Šamija-Kuzmanić nam je rekla da joj je stanje malo bolje, te da će tijekom nedjelje najvjerojatnije s dječjeg JIL-a biti prebačena na Dječju kirurgiju.

Njezina sedamnaestogodišnja rodica Mirna Garac iz Kaštel Kambelovca, također stradala u ford sieri, nalazi se na Odjelu uha, grla i nosa. Kako saznajemo od dežurnog liječnika dr. Juraja Matulića, ozlijeđena djevojka ima ogrebotine i hematome, te blagi potres mozga, a kako se radi o ne tako teškim ozljedama, te joj se stanje normaliziralo, uskoro se planira pustiti je na kućnu njegu.

Ža. J.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl