harkiv pgk

Dan pobjede te dugo iščekivana parada u Moskvi su prošli bez nekih velikih događaja na samom ukrajinskom ratištu, bar do vremena pisanja ovog teksta. Čak su i ofenzivne akcije Rusa u Donbasu, gdje su dan prije uspjeli napraviti pontnon preko rijeke Siverskyi Donec u nastojanju da okruže Severodonetsk, nekako rasplinute danas i posljednji izvještaji govore da su Ukrajinci srušili pontone i lagano čiste teritorij od Rusa.

Nešto sitno čarki je bilo sjeverno i istočno od  Harkova, gdje Ukrajinci nastavljaju pomalo oslobađati teritorij prema ruskoj granici. Čak i ovako usporenim tempom ako nastave, na rusku granicu bi trebali izaći u sljedećih tjedan dana. U ovom trenutku su tridesetak kilometara zračne linije od Kupjanska, ključnog čvorišta za rusku logistiku, što je dovelo do jedinog strateškog poteza za koji se danas doznalo. Naime, Rusi s bojišta u Donbasu ipak izmještaju dio snaga prema Kupjansku, kojeg moraju braniti po svaku cijenu. Što bi u svakom slučaju trebalo donekle odteretiti Ukrajince kod Izjuma, Krematorska i Severodonetska.

Upravo u trenutku pisanja teksta su oglašene sirene diljem istočne i središnje Ukrajine, mediji izjveštavaju o znakovima za uzbunu u Krematorsku, Harkivu, Dnipropetrovsku, Mikolajevu i Černihivu. No za sad nema napada, tako da se može raditi samo o predostrožnosti. Iako je ovaj dan za sada prošao bez nekih sukoba većeg opsega, ipak još traje i moguće je da po noći krenu žešći obračuni. Prije svega je to za očekivati od Ukrajinaca, koji ionako koriste prednost boljih noćnih uređaja te koriste mrak za dosta napadnih djelovanja. U suprotnom, moći će se sutra kazati kako je Dan pobjede prošao mnogo mirnije od očekivanog.

harkiv pgk2

Bar na bojištima, u Rusiji se nastavlja ogromni mortalitet visokih dužnosnika naftnog i plinskog biznisa. Posljednja žrtva bio je Aleksander Subotin, jedan od bivših vodećih ljudi Lukoila, koji je, prema službenim navodima, "umro od posljedica šamanskog rituala protiv mamurluka koji je uključivao žablji otrov". Nakon takvog službenog razloga za smrt stvarno se nema puno toga za kazati, osim možda da su bar prestala grupna ubojstva oligarha i njihovih obitelji. Autor nekoliko knjiga o ruskoj ekonomskoj oligarhiji, Anders Aslund, navodi kako neke informacije iz Rusije navode kako je FSB počeo odstranjivati oligarhe koji su znali za crne fondove iz naftnih i plinskih firmi za financiranje rata i pete kolone u Ukrajini, ali i one za koje se sumnja da su dio tih crnih fondova malo prisvojili sebi. Što god bilo istina, ovih dana biti ruski oligarh i bogataš i nije najzdravija stvar na planeti.

I na kraju, gotovo pa zaglušujuća tišina oko Zmijskog otoka. Nakon što su ukrajinske snage tri dana dronovima uništavale sve što priđe otoku, danas je potpuni mir, niti Rusi niti Ukrajinci ne spominju ništa. Prema poslljednjim informacijama od nedjelje čini se da su Rusi ostali bez ljudstva na otoku, ali da Ukrajinci nisu došli na njega. Sam otok je važan jer je Rusima do sada služio kao uporište za kontrolu ukrajinske obale. Što će im sada postati gotovo pa nemoguća misija.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno