sv duje mala

Svečanim euharistijskim slavljem, koje je na splitskoj rivi uz sudjelovanje više tisuća vjernika predvodio mons. Giorgo Linugua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split proslavili su svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma, biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća.

Uz predvoditelja slavlja i domaćine: splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolitu Marina Barišića i splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja porečkog i pulskog mons. Dražena Kutlešu, u slavlju je sudjelovalo još osam nad/biskupa: predsjednik HBK i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, biskupi Splitske metropolije: šibenski mons. Tomislav Rogić, dubrovački mons. Roko Glasnović, hvarski mons. Ranko Vidović, kotorski mons. Ivan Štironja, potom vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, križevački vladika mons. Milan Stipić, generalni vikar mons. Miroslav Vidović,  pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, Prvostolni kaptol na čelu s prepozitom mons. Radojkom Vidovićem, katedralni župnik don Ante Mateljan, provincijali te oko 60 svećenika, kako dijecezanskih tako i redovničkih.

Pozdravnu riječ uputio je domaćin Barišić pozdravivši predvoditelja slavlja i sve nazočne (nad)biskupe, provincijale, svećenike, provincijalke, redovnike i redovnice, gospođu Mirnu Veža povjerenicu Vlade RH za grad Split, izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Andru Krstulovića Oparu, izaslanicu predsjednika Vlade RH gospođu Ninu Obuljen Koržinek, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, rektora Sveučilišta Dragana Ljutića, ravnatelja KBC Julija Meštovića, zapovjednika HRM kontraadmirala Ivu Raffanellija, načelnika policijske uprave Slobodana Marendića, te sve vojnike i policajce, predstavnike društvenih, političkih, kulturnih i znanstvenih ustanova na državnoj i lokalnoj razini kao i konzularni zbor. Poseban pozdrav uputio je ovogodišnjim nagrađenim građanima grada Splita kao i svima širom Domovine i inozemstva koji su posredstvom HRT-a i društvenih mreža sudionici slavlja svetoga Dujma.

sv duje mala

Čestitajući svima Sudamju pozvao je štovatelje svetoga Dujma da nam proslava toga „svjedoka Raspetog i Uskrslog Gospodina, uzora sinodalnosti s Bogom i čovjekom, bude nadahnuće i poziv za naše zajedništvo, uvjereni i svjesni da je moguće dati novo lice našem gradu, društvu i svijetu.“

Propovijed apostolskog nuncija Giorga Lingue, vjernici su pratili s velikim zanimanjem. Nuncij je podsjetio da je sveti Duje rođen u Siriji, ali je veći dio života proveo u obližnjoj Saloni koja je tada bila glavni grad rimske provincije Dalmacije. „Vjerojatno je ovamo stigao kao misionar, krenuvši iz Antiohije, grada u kojem su po prvi put Isusovi učenici nazvani 'kršćanima'. Salona je tada bila prosperitetan rimski grad, u kojemu je rođen i sam car Dioklecijan. Duje je postao njezin biskup i baš tijekom Dioklecijanova progona, početkom četvrtog stoljeća, osuđen je na smrt odrubljivanjem glave zajedno s još sedam kršćana“, kazao je mons. Lingua na početku svoje propovijedi u kojoj je govorio o sv. Duji mučeniku, pastiru i misionaru.

Podsjetio je na nedavne riječi pape Franje da Gospodin ne traži savršene kršćane, kršćane koji nikada ne sumnjaju i uvijek se hvale sigurnom vjerom. Jer s takvim kršćaninom nije nešto u redu. Avantura vjere sastoji se od svjetla i sjena. „Vjera poznaje vrijeme utjehe, zanosa i entuzijazma, ali i umora, zbunjenosti, sumnji i mraka (Regina caeli, 24. travnja 2022.).“ Naglasio je da je svaka naša ispovijed mali čin mučeništva u kojemu optužujemo sami sebe za svoje nesavršenosti i istovremeno svjedočimo vjeru u milosrdnu Kristovu ljubav koja pokriva mnoštvo grijeha. „Mučeništvo nije za heroje iz drugih vremena koji ljube Krista do te mjere da daju svoj život; i mi ga možemo ljubiti do te mjere da mu darujemo ono na što smo najviše navezani i što nam je najteže dati: svoje grijehe“, istaknuo je mons. Linugua.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup Barišić zahvalio je apostolskom nunciju na teološko-pastoralnom prijevodu života sv. Dujma, a apostolski nuncij uzvratio je zahvalom nadbiskupu za poziv te sve pozvao da se pridruže molitvi Svetoga Oca koja je osobito usmjerena za mir u Ukrajini.

Svečana procesija sa svečevim moćima od prvostolnice do prigodnoga oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana na splitskoj rivi, bila je i ove godine lijepo priređena, uključivši redovnice, crkvene i humanitarne udruge, vojsku, policiju, viteške udruge i udruge Domovinskoga rata, kao i mnoge folklorne skupine grada i okolice. Kako bi ophod bio uronjen u molitvu, pobrinuo se animator slavlja don Vedran Torić. Ljepoti pobožnosti i slavlja uvelike su pridonijeli brojni redari pod vodstvom don Ive Bezine te pjevanje mješovitoga zbora, sastavljenoga od Mješovitoga pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma i zbora Gospe od zdravlja, pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića, a uz pratnju splitskoga “Brass kvinteta” te orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića. Misa je završila himnom Domovini, za vrijeme koje su ovogodišnji prvopričesnici mahali hrvatskim i ukrajinskim zastavicama a hrvatska i vatikanska zastava poletjele su u nebo nošene balonima ukrajinskih boja. Predvoditelj slavlja zazvao je Božji blagoslov na sve hrvatske obitelji i domovinu Hrvatsku. Nakon pjesme Blaženoj Djevici Mariji, proslava Dana Grada i njegova zaštitnika sv. Dujma nastavit će se bogatim kulturnim, zabavnim i drugim sadržajima.

Foto: SMN


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno