Guterres

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je četvrtak da njegova organizacija čini sve što može da se omogući evakuacija boraca i civila iz čeličane Azovstalj, a dok je bio u Kijevu u gradu su odjeknule dvije eksplozije, javljaju agencije.

"U ovom trenutku vam samo mogu reći da činimo sve što možemo da se to dogodi. Neću se upuštati ni u kakav komentar koji bi mogao potkopati tu mogućnost", rekao je Guterres nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

"Vjerujem i uvjeren sam, baš kao i mnogi rođaci onih ljudi koji su blokirani u Azovstalju (čeličana) u lučkom  gradu Mairupolju, da ćemo glavni tajnik i mi moći polučiti uspješan rezultat", rekao je Zelenskij.

Glavni tajnik UN-a izrazio je žaljenje što Vijeće sigurnosti UN-a "nije uspio spriječiti i okončati" rat u Ukrajini.

"To je izvor velikog razočaranja, frustracije i ljutnje", rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu kako prenosi agencija France presse.

Guterres, kojemu je ovo prvi posjet Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, ranije danas obišao je Borodjanku, a zatim i Buču, dva grada u predgrađu Kijeva gdje su Rusi, kako navode Ukrajinci, počinili zločine tijekom okupacije tog područja u ožujku.

ICC treba istražiti ratne zločine

U sva tri grada pronađeno je puno mrtvih civila nakon povlačenja ruskih vojnika i Guterres se zauzeo da Međunarodni kazneni sud (ICC) istraži ratne zločine, javlja agencija dpa.

Važno je provesti cjelovitu istragu tih strahota i privesti odgovorne, rekao je Guterres i pozvao Rusiju na suradnju sa sudom.

Uvečer je stigao u Kijev i u vrijeme njegova posjeta u gradu su odjeknule dvije eksplozije, prenose agencije.

Dvije su eksplozije potresle središnju četvrt Kijeva u četvrtak navečer pošto su ruske snage otvorile vatru na ukjrainsku prijestolnicu, objavio je na mreži  gradonačelnik Vitalij Kličko.

Vlasti prikupljaju podatke o mogućim žrtvama, rekao je Kličko.

Agencije France presse i Reuters javljaju o eksplozijama na temelju očevidaca.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno