debeljak skver

DIV grupa Tomislava Debeljaka, vlasnika splitskog škvera, zatražila je od Trgovačkog suda u Zagrebu otvaranje predstečajnog postupka, i to zbog blokade i duga od 41,6 milijuna kuna. 

Sudu će dostaviti plan restrukturiranja u roku od 21 dana od dana pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama, odnosno, od dana dostave odluke drugostupanjskog suda o žalbi protiv rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama. 

U prijedlogu se posebno ističe kako je DIV grupa matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno četiri tisuće radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava dužnik te je u tom smislu najveći poslodavac u Kninu i zapošljava 15 posto ukupno radnog stanovništva u tom gradu. 

Navodi se i kako je dužnik vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi koja plasira svoje proizvode na zahtjevno europsko tržište, kao i na tržišta sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka i Amerike. 

'Osim što je specijaliziran za projektiranje, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda, preko povezanih društva grupacije, dužnik izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju, koja nesporno predstavlja strateški važnu industriju za Republiku Hrvatsku. 

Slijedom navedenog, imajući u vidu specifičnost situacije zbog koje je kod dužnika nastupila prijeteća nesposobnost za plaćanje, potrebu očuvanja radnih mjesta te značaja poslovanja dužnika i njegovih povezanih društava za cjelokupno gospodarstvo, dužnik predlaže sudu da uzme predmet u rad u što kraćem roku te donese rješenje o otvaraju predstečajnog postupka', navodi se u prijedlogu DIV grupe.

Početkom mjeseca Brodosplit je zbog financijskih poteškoća bio primoran zaustaviti proizvodnju i radnike poslati na mjeru skraćenog radnog vremena. Iz škvera je pojašnjeno da je do problema došlo zbog restrikcija uvedenih ruskoj VTB banci zbog rata u Ukrajini.

Izvor : Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno