Pripadnici Hrvatske ratne mornarice sudjelovali su u svečanom obilježavanju blagdana svetog Dujma, zaštitnika grada Splita i Dana grada Splita, u utorak, 7. svibnja 2019. godine.Tom su prilikom zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli s izaslanstvom i dvadeset mornara sudjelovali u procesiji užom gradskom jezgrom do oltara postavljenog na Rivi te na misnom slavlju koje je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.Svečano obilježavanje Dana grada Splita i svetkovine svetog Dujma uveličalo je i trideset  pripadnika 3. mehanizirane bojne „Pauci“ Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.Komodor Ivo Raffanelli sudjelovao je i u humanitarnoj akciji u sklopu humanitarnog koncerta „Ključ života“, koji se u večernjim satima održao na splitskoj Rivi s ciljem prikupljanja sredstava za Dječju traumatologiju odjela fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije KBC-a Split. Sveti Dujam († Salona, 10. travnja 304.), solinski biskup i mučenik, zaštitnik je grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, na blagdan svetog Dujma, 7. svibnja, održat će se misa na Rivi koju će predvoditi apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua, a misi će prethoditi tradicionalna procesija središtem grada, najavili su u četvrtak iz splitske Gradske uprave.

Od 28. travnja započet će devetnice u čast Sv. Dujma i svakodnevno se u splitskoj Prvostolnici održavati svete mise, propovijedi i koncerti duhovne glazbe sve do 7. svibnja.

Zahvaljujući povoljnijoj epidemiološkoj situaciji ovogodišnja fešta sv. Dujma-Dana grada Splita opet će uglavnom izgledati onakva na kakvu smo navikli prije pandemije koronavirusa, poručuju iz Gradske uprave.

Programom Sudamja 2022. kojega je usvojio ovogodišnji Odbor za proslavu, obuhvaćeno je preko trideset manifestacija vjerskog, kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja.

Poznati su i ovogodišnji laureati kojima će se nagrade za životno djelo te za osobna i skupna postignuća u protekloj godini dodijeliti na svečanosti u HNK Split 6. svibnja, dan uoči svetog Dujma.

Događanja vezana za Sudamju, podsjetili su iz Gradske uprave, započela su još 15. ožujka turnirom  balote koji se svake subote organizira u Lučici Split, a završavaju 15. svibnja revijalnom utrkom veslačkih legendi Oxforda, Cambridgea i Splita u Gradskoj luci.

Foto: arhiva


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno