ruska ambasada

Hrvatska je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska je ruskom veleposlaniku u Hrvatskoj u ponedjeljak uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

"Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku", navodi se u priopćenju.

Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja - Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i drugima.

Susjedna Slovenija protjeruje 33 diplomata.

MVEP je danas još jednom "najoštrije" osudio "brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine".

"Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći", priopćeno.

Hrvatska je ujedno zatražila i očekuje da Rusija odgovorne za zločine privede pravdi.    

„Potez protjerivanja diplomata iz Zagreba smatramo neprijateljskim korakom. Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku“, poručili su danas iz Ambasade Ruske Federacije u Hrvatskoj.

„Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći blokovsku solidarnost s pojedinim zemljama EU i NATO-a, donijela žurnu i nepromišljenu odluku, čije će se posljedice negativno odraziti na razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-privredni dio“, kažu iz Ambasade Rusije.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno