pravobraniteljica zupan

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se danas sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom. Tema sastanka bila je osnivanje urgentnog stacionara, odnosno Kriznog centra za žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja u Splitu. 

Uz pravobraniteljicu i župana sastanku su prisustvovale Blanka Čop, članica Savjeta udruge Domine iz Splita, Helena Bandalović, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju te Danica Baričević, bivša predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije i saborska zastupnica. 

Pravobraniteljica je još tijekom listopada 2021., održala sastanak s gradonačelnikom Grada Splita vezano za osnivanje navedenog Centra i preporučila je da podršku njegovu osnivanju i radu daju i Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Pravobraniteljica je na sastanku sa Županom ponovila svoje preporuke vezano uz realizaciju i rad Kriznog centra, a što uključuje da Krizni centar bude realiziran u suradnji s organizacijom civilnog društva koja zadovoljava kriterij educiranog osoblja i dugogodišnjeg rada sa žrtvama rodno utemeljenog nasilja u savjetodavnom radu i radu na smještaju žrtava nasilja, da provoditeljima aktivnosti bude osiguran adekvatan prostor koji će omogućiti pravovremeno dobivanje svih potrebnih dozvola za rad te da Krizni centar bude dostatno financiran na način da se s provoditeljima programa potpišu višegodišnji ugovori o financijskoj podršci.

Predstavnica udruge Domine istaknula je da udruga već 20 godina predano radi na promicanju ženskih prava u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te da je u proteklom periodu osiguravala privremeni smještaj te psihosocijalnu podršku žrtvama nasilja u privatnom smještaju. Župan Boban na sastanku je podržao osnivanje Kriznog centra u Splitu i suglasio se o važnosti postojanja takve skrbi.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ističe da iako je vezano uz institucionalnu podršku žrtvama nasilja u Republici Hrvatskoj došlo do određenog pomaka u pogledu otvaranja 6 novih sigurnih kuća u onim županijama u kojima do sada nisu postojale te pokretanja nacionalne telefonske linije za podršku i pomoć žrtvama, jedan od kontinuiranih problema je nedostatak regionalno rasprostranjene savjetodavne i druge podrške koja je žrtvama potrebna, a taj je nedostatak posebno vidljiv vezano uz seksualno i druge oblike nasilja. U tom smislu Pravobraniteljica daje punu potporu osnivanju Kriznog centra za žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja u Splitu, objavljeno je to na službenoj stranici Pravobraniteljice.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno