minsko podrucje

Akcijom "Travanj - mjesec zaštite od mina" provode se aktivnosti prevencije minskih nesreća jer je u Hrvatskoj još uvijek minski zagađeno gotovo 200 četvornih kilometara, u sedam županija, 37 gradova i općina, a od 1996. do danas od mina je stradalo 606 osoba, od kojih 204 smrtno. 

Najugroženije skupine su stanovnici minski zagađenih prostora koji svakodnevno žive s tom opasnošću. Ponekad zanemaruju mjere opreza ili primorani egzistencijalnim problemima riskiraju svoje i tuđe živote ulazeći u minski sumnjivo područje, istaknulo je u petak Ravnateljstvo civilne zaštite, najavljujući akciju "Travanj - mjesec zaštite od mina".

Dionici hrvatskog sustava protuminskog djelovanja od 2002. provode razne aktivnosti radi prevencije minskih incidenata i nesreća, jer treba i dalje podsjećati javnost na opasnost od mina i eksplozivnih ostataka rata.

S dolaskom proljeća ljudi se opet bave poljoprivrednim aktivnostima i češće odlaze u prirodu, zaboravljajući ili zanemarujući minsku zagađenost.

"Budite svjesni mina i minske opasnosti", poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Oni koji ulaze u minski sumnjiva područja neka poštuju znakove opasnosti, a ako pronađu sumnjiv predmet ni u kom slučaju ga ne smiju dirati već to treba prepustiti stručnjacima i nazvati brojeve 192 ili 112.

Edukacije o opasnostima od mina, obilježavanje minski sumnjivih područja, mogućnost uvida u minsku situaciju dostavom karata i CD-a te korištenje minsko-informacijskog portala pozitivno utječu na prevenciju minskih incidenata, ali i dalje treba provoditi dodatne aktivnosti.

Opća skupština UN-a je u prosincu 2005. donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju, kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Foto: ilustracija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno