putin medinski

Macron je od Putina tražio evakuaciju civila iz opkoljenog grada uništenog ruskim granatiranjem.
Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u utorak navečer poručio je da će rusko granatiranje Mariupolja prestati tek kada se ukrajinske trupe predaju, priopćio je Kremlj.

Prema francuskim dužnosnicima, Putin je pristao razmotriti planove za evakuaciju građana iz grada na jugu Ukrajine za koji je Elizejska palača upozorila da je u katastrofalnoj situaciji.

“Civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i mora napustiti grad ako to želi. Moraju imati pristup pomoći u hrani, vodi i lijekovima koji su im potrebni. Ova vrlo degradirana humanitarna situacija povezana je s opsadom grada od strane ruskih oružanih snaga”, poručili su francuski dužnosnici.

Francuska je, zajedno s Turskom i Grčkom te nekoliko humanitarnih skupina, predstavila ruskom predsjedniku plan za evakuaciju grada. Dužnosnici su rekli da je Putin rekao Macronu da će “razmisliti” o tom prijedlogu.

Međutim, prema ruskom priopćenju, Putin je inzistirao Macronu da se ukrajinski “nacionalistički militanti” moraju predati.

“Kako bi riješili tešku humanitarnu situaciju u ovom gradu, ukrajinski nacionalistički militanti moraju prestati pružati otpor i položiti oružje”, priopćio je Kremlj.

U priopćenju se dodaje da je Putin Macronu dao “detaljne informacije o mjerama koje je poduzela ruska vojska za pružanje hitne humanitarne pomoći i osiguravanje sigurne evakuacije” civila iz Mariupolja.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno