krsko

Hrvatska i Slovenija će jačati energetsku suradnju razvojem plinovoda i LNG terminala, a Zagreb će podržati Sloveniju ako odluči proširiti nuklearnu elektranu Krško, rekli su u ponedjeljak premijeri dviju država Andrej Plenković i Janez Janša.

Janša je nakon sastanka rekao da je njegova vlada već donijela odluku o proširenju nuklearke i da dvije države "imaju sreću” što je za novi blok prostor već dostupan.

"Nemamo one poteškoće kao naše kolege u Europi koje razmišljaju u istom smjeru”, izjavio je Janša.

Plenković je rekao da odluka o proširenju ovisi o Sloveniji, no da je Hrvatska kao 50 postotni suvlasnik elektrane spremna pratiti tu investiciju.

Hrvatski premijer je najavio kako će ministri energetike već idući tjedan razgovarati o jačanju energetske povezanosti dviju država nakon što je ruski napad na Ukrajinu poremetio europske energetske planove.

Dodao je kako je Hrvatska već povećala kapacitet LNG terminala na Krku s 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a da stručnjaci smatraju kako se on može maksimalno povećati na 3,5 milijardi.

Plenković je uz to istaknuo da treba širiti kapacitete postojećih plinovoda i interkonekcija.

Janša je čestitao Hrvatskoj što je rano donijela odluku o izgradnji LNG terminala čemu će se sad okrenuti i druge europske države, a za to će biti dostupna i europska sredstva.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno