zrak

Putanja ovog oblaka prašine rezultirala je vrlo visokim predviđenim površinskim koncentracijama PM10 do 250 mikrograma po kubičnom metru, iako su mjerenja Europske agencije za okoliš 15. ožujka na mnogim mjestima diljem Španjolske pokazala vrijednosti veće od toga.

Saharska prašina je razlog povišenih koncentracija PM na postajama za kvalitetu zraka diljem Europe pa tako i Hrvatske.

Prognoze aerosola iz Copernicus službe za nadzor atmosfere pokazuju da se velika količina saharske prašine kreće prema sjeveru diljem Europe tijekom sljedećih nekoliko dana. CAMS nastavlja pratiti transport prašine u Sahari nakon nedavnih prognoza koje su pokazale najveće vrijednosti u zapadnoj Europi između 15. i 17. ožujka 2022. Prognoze CAMS-a također pokazuju pogoršanu kvalitetu zraka u velikim dijelovima Španjolske, Portugala i Francuske povezanu sa transportom prašine iz Sahare. Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 11. ožujka pokazuju veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru preko Pirenejskog poluotoka, Francuske i središnjih regija Europe između 15. i 17. ožujka. Putanja ovog oblaka prašine rezultirala je vrlo visokim predviđenim površinskim koncentracijama PM10 do 250 mikrograma po kubičnom metru, iako su mjerenja Europske agencije za okoliš 15. ožujka na mnogim mjestima diljem Španjolske pokazala vrijednosti veće od toga. To je više od preporučenog 24-satnog praga od 50 mikrograma po kubičnom centimetru.

kvaliteta zraka

Kvaliteta zraka prepoznata je kao ključna za ljudsko zdravlje jer visoke koncentracije prašine mogu imati zdravstvene utjecaje na dišne sustave svih ljudi u pogođenim regijama i povećati zagađenje zraka česticama iz lokalnih izvora. Viši znanstvenik, Mark Parrington, u ECMWF Copernicus službi za nadzor atmosfere komentira: „U CAMS-u koristimo satelitska i in situ promatranja u našim prognozama kvalitete zraka kako bismo mogli pružiti stalan i pouzdan izvor informacija za praćenje događaja zagađenja zraka kao što je ovaj. Događaji u transportu dugog dometa, poput ovoga, događaju se većinu godina, a utjecaji ovog događaja su prilično upečatljivi. Iako će prašina utjecati na kvalitetu zraka u
dijelovima jugozapadne Europe, utjecaji većeg razmjera bit će maglovito nebo ili neka površinska taloženja.”

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno