plenkovic letjelica

PREMIJER Andrej Plenković obišao je danas mjesto pada bespilotne letjelice u Zagrebu gdje se provode istražne radnje te rekao da je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana s teritorija Ukrajine, ali da se još uvijek ne zna u čijem je posjedu bila.

Istraga o padu letjelice nastavljena je i jutros. Očevid koji policija provodi zajedno s vojnom policijom nastavlja se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju.

"Ne znamo čija je letjelica bila. Letjela je nad Hrvatskom sedam minuta i pala ovdje. U nesreći smo imali puno sreće da nitko nije stradao. Oštećeno je 40-ak automobila", rekao je Plenković.

"Ovo je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana... Moramo intenzivirati suradnju, da se na vrijeme obavijesti zemlju da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo. Pokušat će se iskopati letjelica. Komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije", dodao je Plenković.

"Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje NATO-a. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona smjela dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja i tu se moralo reagirati i u NATO-u i u EU. Radit ćemo na tome da podignemo spremnost ne samo nas nego i drugih", dodao je.

"Sreća je da se nije dogodilo nešto puno gore. Premijer Orban je o ovome saznao nakon mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako se ovako nešto moglo dogoditi", nastavlja Plenković. "Ovo je moglo pasti na nuklearnu elektranu u Mađarskoj. Očito je da nije došlo do dobre reakcije i da druge zemlje nisu dobro reagirale. Sad imamo test iz kojeg moramo naučiti i puno bolje reagirati", dodaje.

"Pisao sam NATO-u, mislim da su oni to jako ozbiljno shvatili"

Naglasio je da je odmah jučer upoznao sve lidere EU o čemu se radi i uputio pismo i glavnom tajniku NATO-a naznačivši da se tako nešto može dogoditi u nekom drugom gradu.

"Pisao sam NATO-u, mislim da su oni to jako ozbiljno shvatili. Ovo je incident koji se ne smije dogoditi. Mislim da mi to nismo umanjivali. S obzirom da nije bilo žrtava, vjerojatno je reakcija - dobro je. Da je bilo žrtava, sigurno bi reakcija bila drugačija", kaže Plenković.

"Ova situacija je trajala sedam minuta. Da smo znali, pitanje je bismo li mi stigli reagirati na vrijeme. Letjelica je letjela ogromnom brzinom. Vremenski period je bio iznimno, iznimno kratak. Koliko ja znam, nije bilo još letjelica koje su letjele prema Hrvatskoj. Bilo je nekih spekulacija, ali niti jedna nije potvrđena. Ovo je situacija koja se dogodila na način koji je bio nepredviđen. Nakon ovog će budnost svih biti puno veća", rekao je.

Kaže da je na Mađarskoj da utvrdi kako se incident dogodio jer je na njihovom području letjelica bila puno duže. "To je njihov problem, ja ne mogu spekulirati o tome", rekao je.

"Da ja sad kažem da je sve divno i dobro, to bi bilo smiješno"

"Da ja sad kažem da je sve divno i dobro, to bi bilo smiješno. Da vam letjelica leti 7 minuta i padne na glavni grad... Ovo je samo iznimka. Kako se to dogodilo, je li to slučajno, je li to provokacija, tko je to napravio... To trebamo utvrditi. Ali ne trebaju građani brinuti", nastavlja Plenković te kaže da još uvijek ne zna odakle je došla letjelica.

"Stručnjaci iz vojske, DORH-a, svi stručnjaci će dati svoj doprinos da se utvrdi odakle je došla letjelica. Jučer sam direktno s aerodroma u vladu da dobijem sve informacije. Obavijestit ću Orbana o svemu i svi sustavi će se sada baviti istragom", nastavlja Plenković.

"Očito je letjelici nestalo goriva. Da je bilo više goriva, vjerojatno bi pala negdje drugdje. Pustimo sad stručnjake da obave očevide", rekao je Plenković.

Na kraju je dodao kako će se najprije pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li vrijednih podataka u njoj kako bi se nešto više znalo, a komunicirat će se i s drugim državama kako bi se došlo do pravih informacija. 

Foto : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno