plaza

“Znamo da turizam treba mir i stabilnost te se nadamo što skorijoj stabilizaciji situacije, najprije zbog zaštite života i sigurnosti milijuna ljudi, a potom i zbog gospodarsko-ekonomske stabilnosti Europe”, zaključio je Staničić.

Turistički buking za Hrvatsku trenutno je nešto usporeniji, no bez većih poremećaja na tržištu što pokazuje stabilna dinamika turističkog prometa zadnji tjedan, poručio je u četvrtak direktor HTZ-a Kristjan Staničić, prenoseći i osudu ruske invazije na Ukrajinu od Europske putničke komisije (ETC).

“Kada govorimo o događanjima na istoku Europe i njihovu utjecaju na sadašnje, ali i buduće turističke trendove, trenutno je vrlo teško bilo što prognozirati. Međutim, ako se situacija u Ukrajini uskoro ne stabilizira, realno je očekivati da će se ta krizna situacija početi prelijevati i na zemlje iz najbližeg okruženja Ukrajine, a posljedično i na cijelu Europu”, ocijenio je Staničić.

Smatra da Hrvatska ove godine teško može računati na goste s dalekih tržišta, posebice iz SAD-a, Kanade i Kine koji Europu percipiraju kao jednu destinaciju, dok je s druge strane prednost Hrvatske to što je primarno auto destinacija, lako dostupna najvažnijim tržištima cestovnim pravcima, što u ovim okolnostima predstavlja komparativnu prednost.

ETC: Oštra osuda ruske invazije na Ukrajinu – negativan utjecaj na putovanja 

Staničić, uz komentar oko rata u Ukrajini i moguće posljedice na hrvatski turizam i sezonu, iznosi i današnju izjavu Europske putničke komisije (ETC), čiji je i dopredsjednik, a u kojoj predstavnici nacionalnih turističkih organizacija koje okuplja ETC osuđuju rusku vojnu invaziju na Ukrajinu te izražavaju solidarnost s narodom Ukrajine.

“ETC oštro osuđuje ovo kršenje međunarodnog prava i poziva sve strane da rade na mirnom rješenju. Pritom su svi članovi i partneri ETC-a pozvani na suradnju i pomoć u vidu organizacije prijevoza, skloništa i hrane za sve one kojima je to potrebno. ETC također promišlja da će ovaj sukob negativno utjecati na sektor putovanja i turizma u europskim zemljama, koje su se polako počele oporavljati od pandemije”, prenosi Staničić.

U izjavi ECT-a u četvrtak se navodi i da je “ruska vojna invazija na Ukrajinu u izravnoj suprotnosti s temeljnim vrijednostima europskog društva i treba se odmah zaustaviti. ETC oštro osuđuje ovo kršenje međunarodnog prava i poziva sve strane da rade na mirnom rješenju”.

Staničić još dodaje da nastavljaju aktivno pratiti situaciju, da su u stalnom i svakodnevnom kontaktu s partnerima i direktorima predstavništva HTZ-a u zemljama Europe (među kojima je i u Moskvi za tržište Rusije i Ukrajine), te da će HTZ promotivne aktivnosti prilagođavati trenutku s obzirom da se ove godine, uz ostalo, ponovno očekuje izraziti last minute buking.

“Znamo da turizam treba mir i stabilnost te se nadamo što skorijoj stabilizaciji situacije, najprije zbog zaštite života i sigurnosti milijuna ljudi, a potom i zbog gospodarsko-ekonomske stabilnosti Europe”, zaključio je Staničić.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno