Press enter button on the keyboard computer Shield cyber Key lock security system abstract technology world digital link cyber security on hi tech Dark blue background, Enter password to log in. lock finger Keyboard (Press enter button on the keyboard

Ruska agresija na Ukrajinu i promijenjena sigurnosna situacija u svijetu na područje Balkana reflektirat će se – barem u ovoj fazi jer se situacija brzo mijenja – kroz dvije dimenzije, piše u utorak Večernji list.

Ključna je uloga Srbije koju će ova situacija istjerati na čistac s jasnim pozicioniranjem kome će se prikloniti – Rusiji ili zapadu – jer mjesta za neutralnost više nema, a druga je dimenziju neka vrsta hibridnog ratovanja na tom teritoriju, bilo da se kao oružje koriste izbjeglice, dezinformacije ili kibernetički prostor.

U smislu sigurnosti, situaciju dodatno usložnjava činjenica da su tri države te regije članice NATO-a, što djeluje i kao stabilizator, ali se pokazuje i kao potencijalni cilj neke vrste napada – barem zasad ne onog klasičnog. No u ovom trenu nema informacija da je tvrda sigurnost ugrožena ili da je prostor destabiliziran, no uvijek postoji mogućnost prelijevanja sukoba.

Srbija je u potpunom fokusu. Svi čekaju hoće li Beograd konačno odlučiti na koju stolicu sjesti jer su te stolice sada toliko razmaknute da više ne može sjediti na obje i mora birati. Sada će uvelike dolaziti do izražaja hoće li Srbija biti spremna pridruživati se ne samo političkim stavovima, izjavama i glasovanju Europske unije u međunarodnim forumima nego koji će biti odnos Srbije prema sankcijama protiv Rusije – hoće li se u njih uključiti, u kojoj mjeri ili neće. Za sada se odlučila ne pridruživati zapadu u tom pogledu.

"Sada se otvara cijeli niz situacija u kojima će se Srbija morati izabrati ili jedno ili drugo, tu više prostora za neutralnost nema. Njezin je izbor binaran – ili si jedno ili drugo. To je pitanje koje je strukturno i u osnovi koliko god je Srbiji teško donijeti tu odluku, ono je u smislu algoritma jednostavno – ili si za nas ili za njih", kaže jedan dobar poznavatelj geopolitičkih pitanja, pišu novinari Večernjeg lista Sandra Veljković i Branimir Bradarić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno