plenkovic vlada

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u petak je rekao da će Hrvatska, vezano uz situaciju s izbjeglicama iz Ukrajine, pomoći koliko može i koliko bude trebalo.

"Što se tiče opskrbe plinom, tu možemo biti mirni. Sustav opskrbe plinom u Hrvatskoj će funkcionirati normalno, sigurno do kraja sezone grijanja", rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a odgovarajući na pitanje kako će se sankcije Rusiji odraziti na Hrvatsku.

Podsjetio je kako je Vlada sufinancirala izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku koji je Hrvatskoj omogućio alternativni pravac opskrbe plinom čime je, rekao je, dugoročno osigurana strateška neovisnost i mogućnost da se s tim količinama plina pokriju sve potrebe i gospodarstva i kućanstava.

Na pitanje hoće li EU imati jedinstveni odgovor na izbjegličku krizu, budući da prema Europi kreću deseci tisuća izbjeglica, odgovorio je da je solidarnost svih europskih lidera nepodijeljena.

"U ovom trenutku, to su prije svega zemlje kuda su se oni uputili:  Mađarska, Poljska i Slovačka. Svi su u fazi pripreme i rade planove", rekao je i dodao kako je još jučer ujutro bio sastanak Užeg kabineta Vlade sa svim sastavnicama domovinske sigurnosti, Sigurnosno-obavještajne agencije, Ministarstva unutarnjih poslova, Civilne zaštite, Crvenog križa... "Svi su u pripravnosti i tu su da pomognu koliko možemo i koliko bude trebalo", rekao je Plenković govoreći o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.

Plenković je rekao i kako će ta distribucija biti ravnomjerna te dodao da Hrvatska ima iskustva u prihvatu izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz 90-ih.

Odgovorio je i na pitanje hoće li vrlo brzo biti organizirana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se raspravilo o utjecaju krize na naša područja, na što predsjednik RH Zoran Milanović kaže da ne treba žuriti i treba pričekati da se vidi razvoj događaja na terenu.

Plenković je rekao da mu je bitno da se sastaju što prije i da mu je tu spremnost izrazio i telefonski.

Bio sam na sastanku Europskog vijeća, on je predstavljao Hrvatsku na video-konferenciji NATO-a. Mislim da je bitno da imamo usuglašena stajališta, ali eto. Mislim da smo govorili slično, ne nužno isto, i dobro je da se i on primakao stalnoj, čvrstoj, višegodišnjoj i jasnoj poziciji Hrvatske koja govori o tome da se moramo držati temeljnih načela - poštovanja suvereniteta država, rekao je Plenković.

Novi ministar - stručna, ali i politička osoba

Komentirao je i rekordni  BDP od 10,5 posto kazavši kako treba osvijestiti činjenicu da je u 2021. bio najveći gospodarski rast RH u povijesti. Naveo je da se  pokazala agilnost hrvatskog gospodarstva, a osobito izvoza, uz sve mjere zbog covid-krize.

Plenković je izrazio uvjerenje da je Hrvatska među prve dvije, tri zemlje EU po rastu BDP-a dodajući da u idućim godinama BDP neće imati ovako velik rast, ali da će sigurno biti vrlo snažan.

Na pitanje tko će biti novi ministar prostornog uređenja i graditeljstva, Plenković je odgovorio da kako su preuzeli da to bude netko iz HDZ-a nakon što je bio predložio čelnika HNS-a Stjepana Čuraja, a liberalni partneri nisu bili suglasni. Htjeli smo ojačati liberalni blok u Vladi, bila je to dobronamjerna poruka, dodao je.

"Preuzeli smo da to bude predstavnik HDZ-a. Moje je principijelno mišljenje da se u Vladu ne može zalutati, za biti u Vladi treba ići na izbore, izložiti se i predstaviti program", rekao je i naglasio da će na toj funkciji biti stručna, ali i politička osoba te da imaju niz kandidata s kojima razgovaraju.

Rekao je i da obnova ne čeka. "Obnova traje, za godinu dana produljen je rok europskog Fonda solidarnosti", rekao je Plenković.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno