hrvojska

Hrvatska vlada je usvojila nacrt odluke o slanju najviše deset vojnika u snage za brzi odgovor NATO-a, priopćili su Banski dvori u četvrtak na dan kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Nacrt odluke poslan je predsjedniku Zoranu Milanoviću na donošenje, stoji u priopćenju.

"Spremni unutar nekoliko dana"

Hrvatski vojnici bi sudjelovali u Združenim snagama visoke spremnosti iz sastava snaga za brzi odgovor NATO-a, rekao je ministar obrane Mario Banožić i dodao da to znači da bi bili spremni unutar nekoliko dana.

"Navedeno deklariranje u skladu je s nacionalnim interesima Hrvatske kao odgovorne članice NATO-a koja nastavlja graditi međunarodnu vjerodostojnost te aktivno pridonosi kolektivnoj obrani Saveza i sigurnosti euroatlantskog područja", navodi se u priopćenju.

U petak virtualni samit NATO-a

Odluka o uspostavi snaga za brzi odgovor usvojena je još 2002. na summitu NATO-a u Pragu, a na summitu u Walesu 2014. saveznici su odlučili osnovati Združene snage visoke spremnosti. Hrvatski sabor je 2015. omogućio angažiranje hrvatskih vojnika u tim snagama. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da je Savez aktivirao svoje obrambene planove o raspoređivanju dodatnih snaga u svojim istočnim članicama. Također je za petak najavio virtualni summit, na kojem će se analizirati idući koraci nakon ruskog napada na Ukrajinu.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno