sud

Natjecalo se četvero kandidata.

Državno sudbeno vijeće odlučilo je na čelo Općinskog suda u Splitu postaviti Dražena Maravića, koji je do sada sudio u Zadru i Trogiru. Maravić se bavi parnicama i nedavno je o njemu pisala Slobodna Dalmacija jer je riješio predmet star 45 godina. U pitanju je bila parnica jedne obitelji s Gradom Trogirom koja je ukidana osam puta. Maravić se šokirao kada je zadužio spis i shvatio da je stariji od njega. Presudu je potvrdio viši sud i tako zaključio ovu pravnu stvar koja je bila u postupku gotovo pola stoljeća! Kažu da je riječ o marljivom sucu koji se ne libi uhvatiti u koštac s teškim predmetima koji su se dugo sudili. 

Uz Maravića, natjecalo se još troje kandidata. Dosadašnja predsjednica suda Marina Boko, njezin zamjenik Joso Puljić te sudac Marijo Franetović.

Svojedobno je tadašnji predsjednik suda Goran Čolak tražio pokretanje stegovnog postupka protiv Maravića, no zahtjev je povukla Marina Boko nakon što je preuzela dužnost predsjednice. Prekontrolirani su spisi zbog kojih je Čolak tražio stegovni te nisu utvrđene nepravilnosti. 

DSV je objavio i liste prvenstva kandidata za predsjednike sudova iz kojih je vidljivo da je Maravić imao najmanje bodova za obnašanje sudačke dužnosti, 107 prema 123 koliko su imali Puljić i Franetović, odnosno, 125 koliko je imala Boko. 

Ogromnu prednost ostvario je Maravić na bodovanju strukturiranog razgovora i predloženog programa rada. I u jednoj i u drugoj kategoriji dobio je po 23,27 bodova, dok su ostali kandidati značajno lošije ocijenjeni. Po 14 bodova dobili su Boko i Puljić, a Franetović nešto više od 10 bodova. Ukupno, Maravić je pobijedio drugoplasiranu Boko s razlikom manjom od 0,1 boda - 153,54 prema 153,45 bodova. 

U svakom slučaju, novog predsjednika suda očekuje dosta posla. Općinski sud je u posljednje vrijeme zabilježio veliki odljev sudačkog kadra, pogotovo s Kaznenog odjela, a cijeli sud u skoro vrijeme očekuje preseljenje, odnosno, povratak u centar grada u novouređenu zgradu bivše robne kuće Standa.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno