prijava poreza

"Svi porezni obveznici koji imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za 2021. ili koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku, mogu ih podnijeti putem sustava ePorezna​, odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu, odnosno uobičajenom boravištu najkasnije do ponedjeljka 28. veljače 2022.", izvijestili su iz Porezne uprave.

Tko treba podnositi prijavu?

Kao i ranijih godina, većina građana koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari) ne treba samostalno podnositi prijavu, već obračun poreza automatski radi Porezna uprava na temelju dostupnih podataka.

Poreznu prijavu moraju popuniti i predati građani koji su u 2021. godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti. Radi se o djelatnostima obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i ostalim djelatnostima građana čiji se dohodak utvrđuje i oporezuje na temelju poslovnih knjiga. 

Dužni su je podnijeti i rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji su, prema posebnom zakonu, ostvarili kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi.

Zaposleni mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza na dohodak i prireza koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati mladi zaposleni od 26 do 30 godina.

Porezna rješenja svima bi trebala biti poslana do kraja srpnja, a isplate se očekuju od početka kolovoza. Prošle godine prvi povrati poreza na račune stizali su već sredinom svibnja, ali razlog je bio to što je to bila godina u kojoj su bili izbori. 

Izračunajte koliko biste mogli dobiti povrata

Na stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza možete očekivati. Za kalkulator kliknite OVDJE.

mPorezna

Novost je i mPorezna.

"Građani na koje se primjenjuje poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, ako žele iskoristiti ili odustati od prava propisanih Zakonom o porezu na dohodak za 2021. godinu, mogu do 28. veljače 2022. godine od sada i putem mobilne aplikacije mPorezna dostaviti zahtjev za priznavanjem prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH). 

Obrazac se dostavlja koristeći token Internet bankarstva ili bilo koju NIAS vjerodajnicu značajne razine sigurnosti. Obrazac je jednostavan i prilagođen ekranima mobilnih uređaja, treba samo upisati osobne podatke i podatke po osnovi kojih se traži povrat", objavila je Porezna. Više detalja možete pronaći OVDJE.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno