testiranje

PRIJE dva tjedna na snagu je stupila odluka po kojoj svi zaposleni u državnim i javnim službama moraju imati covid-potvrde ili se u protivnom trebaju testirati dva puta tjedno.

To vrijedi i za zaposlenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH, tijela državne uprave i jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Osim za njih, posjedovanje covid-potvrde obvezno je i za sve koji dolaze u njihove prostore.

Val prosvjeda

Ovakva odluka izazvala je val prosvjeda, a iz Stožera doznajemo kako je zahvaljujući uvođenju covid-potvrda u javni i državni sektor otkriveno 6000 novozaraženih.

"Dosad je ta odluka o covid-potvrdama rezultirala time da smo spriječili skoro 6000 ljudi u javnom sektoru i državnim službama da dođu zaraženi na posao. Treba uzeti u obzir i da bi svaki novozaraženi na poslu zarazio još barem tri do četiri osobe", doznajemo iz Stožera.

Testiranje još uvijek na teret proračuna

Testiranje za zaposlenike državnih i javnih službi još uvijek je besplatno, odnosno plaćamo ga svi mi jer ide na teret proračuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dao je naslutiti da država neće još dugo plaćati testiranja.

Tako je u petak izjavio kako država neće unedogled plaćati testiranja u javnom i državnom sektoru.

Iako nije poznato koliki je trošak tih testiranja, Index je već ranije doznao koliko su nas koštala testiranja u zdravstvu. Naime, covid-potvrde prvo su uvedene za sve zaposlenike u sustavu zdravstva i socijale, 5. listopada.

Potrošeno oko 2 milijuna kuna

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva zdravstva, samo u zdravstvu na testiranja zaposlenika potrošena su gotovo dva milijuna kuna.

"Prema zaprimljenim podacima od 127 zdravstvenih ustanova, ukupno je do 15. studenog provedeno 102.991 testiranje s financijskim troškom od 1.963.137,00 kuna. Testiranje se odnosi samo na zaposlenike u zdravstvu koji nemaju covid-potvrde", kazali su za Index u Ministarstvu zdravstva.

Dobili smo i podatke koliko je potrošeno u prva tri dana, točnije od 5. do 8. listopada, za testiranje zaposlenika u zdravstvu koji nisu cijepljeni niti su preboljeli, a to je državu koštalo gotovo 500.000 kuna, točnije 448.667,98 kuna.

Testovi iz robnih rezervi

Država je u ovom trenutku za testiranja osigurala testove iz robnih rezervi.

"Država je ujednačila cijenu testiranja na 50 kuna da se ne bi dogodilo kao što je počelo prvih dana, cijena u jednom 130, drugom 40, 50, 60 kuna. Kada netko nabavi test komercijalno, naravno da to ne može biti cijena", kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Privatnim laboratorijima i ustanovama država ne određuje cijenu i ona se kreće između 75 i 250 kuna.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada