macron plenkovic1

Hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su u danas u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza.

Sporazum je potpisan nakon njihovog bilateralnog sastanka.

Francuska i Hrvatska već su 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, najavljeno je.

Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba - ulazak u šengenski prostor i u eurozonu i članstvo Hrvatske u OECD-u, rekli su ranije hrvatski izvori.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Francuska potpora dodatno je važna u svjetlu činjenice da je Francuska jedna od stožernih članica EU-a, ali i jedna od najutjecajnijih zemalja svijeta. To je jedina stalna članica Vijeća sigurnosti od zemalja EU-a, prva vojna i nuklearna sila Unije i sedmo svjetsko gospodarstvo.

Novo strateško partnerstvo sadrži i poglavlja o obrambenim pitanjima, gospodarskim odnosima, kulturnoj, znanstvenoj, akademskoj i administrativnoj suradnji.

Ideja novog strateškog partnerstva jest i da "Hrvatska postane privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe", rekli su ranije izvori.

rvatska i Francuska potpisale su u četvrtak u Zagrebu ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea kojim će obrambena sposobnost hrvatske vojske biti podignuta na mnogo višu razinu.

Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić i Florence Parly u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u srijedu doputovao u prvi službeni bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj.

Macrona je službeni dio posjeta počeo razgovorima s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je u izjavi novinarima rekao da je kupnja Rafala "velika stvar u Hrvatskoj, i strateški i financijski. Radujem se tome".

Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s pilotima hrvatskog vojnog zrakoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima.

Potpisan ugovor o kupnji borbenih zrakoplova Rafale

Hrvatska od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

"Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske i hrvatskog ratnog zrakoplovstva", rekao je Plenković u srijedu na sjednici vlade.

Već ranije je naglasio da "nabava borbenih zrakoplova Rafale strateški mijenja položaj Hrvatske u vojnom, obrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, sigurnosnim savezima i koalicijama".

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Rafale se 2007. pokazao u borbi u Afganistanu pa u Libiji, Sahelu i na Bliskom istoku, a 2015. krenule su prve prodaje tih aviona Egiptu, Kataru pa Indiji godinu kasnije.

Hrvatska je druga zemlja Europske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, a francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak).

Ministri obrane, Mario Banožić i Florence Parly, potpisali su ugovor o nabavi Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij