zdravstvo

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) zatražila je u četvrtak od Ministarstva unutarnjih poslova češće policijske patrole oko zdravstvenih ustanova, a od Ministarstva pravosuđa izmjene Kaznenog zakona tako da zdravstveni djelatnici dobiju status službene osobe.

Na taj način ojačala bi se kazneno-pravna zaštita zdravstvenih radnika te bi im se omogućilo da u sigurnim uvjetima rade svoj posao, navodi se u priopćenju. HKMS ističe kako je nakon nedavnog napada na pacijente u prostoru hitnog prijema KBC-a Zagreb jasno da postojeća razina zaštite nije zadovoljavajuća.

"Incident u KBC-u Zagreb nije izoliran slučaj napada na medicinske sestre i medicinske tehničare prilikom obavljanja njihovih poslova. Slučajevi psihičkog maltretiranja, vikanja i prijetnji pacijenata, članova obitelji te drugih osoba prema zdravstvenim radnicima postali su dio svakodnevice velikog broja zdravstvenih radnika", kaže predsjednik Komore Mario Gazić.

Dodaje kako nasilje nad medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima postaje sve veći problem koji može eskalirati i do razine ugrožavanja njihovih života.

Podsjeća na rezultate istraživanja HKMS-a iz 2018. godine, koji su pokazali kako 95 posto medicinskih sestara smatra da fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nije na odgovarajućoj razini, a u 73 posto ustanova dogodili su se napadi na medicinske sestre.

Pokazalo se da je 89 posto medicinskih sestara doživjelo verbalno ili fizičko nasilje za vrijeme obavljanja svoje djelatnosti, pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24 sata, a devet posto ih ima tu službu samo tijekom noći.

HKMS također očekuje da će se u vezi napada u KBC-u Zagreb po službenoj dužnosti pokrenuti kazneni postupak zbog kaznenog djela prisile prema zdravstvenom radniku jer su nasilnici napali i medicinsku sestru koja je štitila pacijenta.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno