zurne sluzbe

Konferencija "Upravljanje katastrofama", danas je u Splitu okupila vodeće stručnjake s ovoga područja, koji su apostrofirali važnost kvalitetne pripreme i odgovora na katastrofe. Organizatori su Splitsko-dalmatinska županija i javna ustanova RERA SD. Konferencija se organizira u okviru projekta FireSpill, financiranog iz programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska.

"Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji radimo na sustavu upravljanja katastrofama te na nizu projekata, poput FIRESPILL-a, čija je vrijednost 16,2 milijuna eura. To će biti regionalni centar upravljanja katastrofama, koji će biti sjedište za obuku i nabavku opreme za našu županiju i šire", izjavio je župan Blaženko Boban.

Ravnatelj ustanove RERA Jozo Sarač također se osvrnuo na taj projekt. "Cilj FIRESPILL-a jest da kroz jačanje kapaciteta svih službi koje trebaju intervenirati u slučaju katastrofa, bez obzira nastaju li u prirodnom okruženju ili djelovanjem čovjeka, sustav postane organiziraniji i fokusiraniji te da kroz nabavku nove opreme i instrumenata službe budu jedni od aktera kako bismo smanjili utjecaj prirodnih katastrofa", istaknuo je Sarač.

Pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić izjavio je kako smatra da žurne službe u Splitsko-dalmatinskoj županiji spadaju u sam svjetski vrh. "Ljudi po svojoj obučenosti i sposobnosti doista spadaju u vrh, a na nama je da tu obučenost i sposobnost dovedemo u istu razinu s tehničkom opremljenosti", rekao je Gabrić.

Cijela Splitsko-dalmatinska županija je trusno područje pa su potresi nešto na što stanovništvo i službe trebaju biti spremni. "Splitsko-dalmatinska županija je i ovim događajem pokazala da se brine po pitanju potresa što se događa i što se može dogoditi. Udio seizmologije jest da sudjeluje u modeliranju događanja, a većim i značajnijim dijelom u povezanosti s protupotresnim graditeljstvom te načinima i djelovanjima kako bi se pojačale postojeće građevine", izjavio je seizmolog Krešimir Kuk.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij