mmaric

Dobro su planirali sredstva EU-a samo ministarstva gospodarstva, kulture, obrane, fondova EU-a, zdravstva i MUP. 

Čak devet ministarstava, odnosno njih 65 posto, u prošloj godini nije realno planiralo rashode koji se financiraju iz fondova EU-a, odnosno imalo je odstupanje financijskog plana i konačnog izvršenja veće od pet posto, vidljivo je iz godišnjeg izvješća o sustavu unutarnjih kontrola Ministarstva financija koje je Vlada usvojila u četvrtak, piše Jutarnji list. 

Uglavnom se radi se o planiranim, a ne utrošenim financijskim sredstvima, a u odnosu na 2019. za 45 posto povećan je broj svih državnih tijela, ne samo ministarstava, koji su imali odstupanja između plana i konačnog izvršenja veća od pet posto. Dobro su planirali sredstva EU-a samo ministarstva gospodarstva, kulture, obrane, fondova EU-a, zdravstva i MUP, a svi ostali su podbacili.

Kao uzrok manjeg izvršenja rashoda u odnosu na plan, ministarstva uglavnom navode izvanredne okolnosti i epidemiološke mjere u suzbijanju pandemije koronavirusa zbog čega je došlo do usporavanja provedbe projekata, te dugotrajne postupke javnih nabava.

Ministarstva nisu organizirala planirane aktivnosti, nisu izvršili proračune kako je planirano. Točnije, čak 11 ministarstava 11 u izvještaju je navelo nepravilnosti kod sustava ostvarivanja i korištenja prihoda, a problem im je i to što se pravomoćne presude nisu izvršavale bez ovrha.

Naime, čak je devet ministarstava ovršeno nakon pravomoćne sudske odluke. Opravdanje za to je, tvrde, neažurno postupanje DORH-a koje ih zastupa, u smislu nepravodobnog dostavljanja obavijesti o tijeku i stanju sporova, kao i potencijalnim tražbinama koje su nastale ili bi mogle nastati, piše Jutarnji list.

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada