nasiljeuobitelji

Manje ubojstava i razbojništva, ali više silovanja i kibernetičkog kriminala. To je slika kriminaliteta za vrijeme pandemije. U prvih sedam mjeseci ove godine bilježi se njegov rast za 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Kriminal se u vrijeme pandemije s ulica preselio na internet.

- Mogli bi i tako reći. Ne treba tu velika mudrost, čim imate mogućnost nešto elektronički odraditi, u smislu kažnjive radnje ili bilo koje prikrivene aktivnosti, tome pogoduje i situacija koja je bila, ograničenje kretanja, komunikacije, kaže Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak. 

Tako u prvih sedam mjeseci ove godine ima 95 više kaznenih djela vezanih uz kibernetičku sigurnost nego u istom razdoblju prošle godine. Gotovo isti rast i u koruptivnim kaznenim djelima, koja uključuju primanje i davanje mita, zloporabu položaja. Ipak, treba imati na umu da se takva djela dulje istražuju. 

- Imamo značajne aktivnosti na kojima smo radili proteklih godinu, odnosno dvije godine, a koje smo realizirali u ovoj godini, kaže Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a. 

Očekivano, za vrijeme pandemije došlo je do porasta nasilja u obitelji, ali i silovanja. 

- Vrlo visok udio kaznenog djela silovanja događa se među bliskim osobama, najčešće među bračnim drugovima, i taj udio je između 30 i 50 posto, kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

Nasilje u obitelji policija sada češće kvalificira kao kazneno djelo, umjesto kao prekršaj.

- Porast kaznenih djela može ukazivati na neke druge nedostatke, da jednostavno žrtve prijavljuju nasilje tek onda kada ono eskalira, kada se brutalizira, kaže Ljubičić.

Ubojstava i pokušaja ubojstava manje je nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine. Tržište droga, pak, u pandemijskoj godini nije zamrlo, ali se promijenilo.

- Došlo je do nečega što mi zovemo domaća proizvodnja. Dakle, posebice se to odnosi na područje zlouporabe marihuane, više smo otkrili indoor i outdoor laboratorija u kojima se proizvodi marihuana, kaže Mandić. 

U prvih sedam mjeseci ove godine u porastu su i kaznena djela u cestovnom prometu, i to za 20 posto.

Izvor: HRT


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada