Njemačkoj je godišnje potrebno 400.000 kvalificiranih useljenika, rekao je u utorak direktor Saveznog ureda za zapošljavanje Detlef Scheele u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung

"Pritom ne govorim o podnositeljima zahtjeva za azilom nego o ciljanom useljavanju u svrhu popunjavanja rupa na njemačkom tržištu rada. Od njegovatelja preko servisera klima-uređaja pa do akademski obrazovanih: Njemačkoj su u svim sektorima potrebni radnici", rekao je Scheele.

On je kazao kako se iz demografskih razloga potražnja za stručnom radnom snagom u Njemačkoj povećava iz godine u godinu. Kako je naglasio, već je ove godine broj mladih koji bi trebali biti na raspolaganju tržištu rada za 150.000 manji a taj će se broj povećavati iz godine u godinu.

"Njemačka problem može riješiti kvalifikacijom nekvalificiranih koji su već u Njemačkoj, pretvaranjem radnih mjesta s ograničenim radnim vremenom u mjesta s punim radnim vremenom te naravno ciljanim useljavanjem", rekao je Scheele.

On je rekao da će savladavanje ovog problema biti jedna od najvećih zadaća buduće njemačke vlade koja će preuzeti vođenje zemlje nakon parlamentarnih izbora krajem rujna. Istodobno, politika mora protivnicima useljavanja objasniti kako bez uvoza radne snage njemačko gospodarstvo neće moći funkcionirati, zaključio je Scheele.

Foto : Pexels
Izvor : Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada