Debitant Mihovil Župa svoje prve alkarske svečanosti kao kopljanik okončao je na najbolji mogući način – pobjedom na 306. Alki, čime se zauvijek upisao u povijesne knjige i sebi osigurao alkarsku besmrtnost…
Ono najbitnije – odluka o slavodobitniku 306. Alke, dakako, ostavljena je sam kraj, za treću trku u koju je kao vodeći ušao debitant Mihovil Župa s pet punata. Po četiri punta su nakon dvije trke brojali Ivo ZoricaTino RadanovićPetar TomaševićJosip Čačija, Ante ZoricaMarko Šuća i alajčauš Ivica Filipović-Grčić.

Filip Vučemilo prvi u trećoj trci sridom zagrijao dlanove publike i probio se na prvo mjesto sa šest punata, a njegov put uz identičan ukupan zbroj slijedio je i Alen Poljak pa su ponovno s Grada pucale mačkule. Pogodci u dva Ivi Zorici, Petru Tomaševiću i Anti Zorici su donijeli poravnanje sa spomenutim dvojcem, ali stvari je u svojim rukama imao Mihovil Župa.

S pet punata na kontu krenuo je u treću trku, pogodio u dva i sa sedam punata preuzeo vodstvo. Jedini koji je imao priliku za ostati u borbi na naslov jedini je još bio alajčauš Ivica Filipović Grčić kojem je trebala srida za pripetavanje, ali koplje je odsjelo u dva pa je slavlje pripalo debitantu Mihovilu Župi.

Slavodobitnika Alke Mihovila Župu Viteško alkarsko društvo nagradilo je slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna. Predsjednik republike Hrvatske Zoran Milanović slavodobitnika je nagradio zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka Antu Bradarića iz Hrvaca VAD je nagradio zlatnom plaketom alke, a Predsjednik srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom.

Mihovil Župa je rođen 1988. godine, živi s obitelji u Košutama i prvi je alkar iz obitelji Župa. Oženjen je, otac sina i kćerke. Od 2010. godine sudjeluje u pripremama kao vježbenik, a jaše na konju Tonka iz Alkarske ergele.

Svečana loža, kao i prijašnjih godina, prepuna uzvanika iz državnog vrha na čelu s pokroviteljem Alke i predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, zatim predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom VAD-a Stipom Jukićem, županom Blaženkom Bobanom, gradonačelnikom Mirom Buljem, monsinjorom Marinom Barišićem, gvardijanom fra Antom Čovom, provincijalom fra Markom Mršom te ostalim vojnim i civilnim gostima.

Poseban pljesak zaslužili su naši olimpijci – Matea JelićMartin Sinković i Toni Kanaet, a svakako vrijedi spomenuti i dolazak legende hrvatskog sporta Janice Kostelić, kao i proslavljenog hrvatskog glumca Gorana Višnjića.

Izvor: Ferata.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada