hren

Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako doznajemo, isplaćivati kroz četiri platna razreda.

Najviše će tako dobiti umirovljenici s najnižim mirovinama koji mjesečno primaju do 1500 kuna. Prema zadnjem prijedlogu, koji je dobio Jutarnji list, a koji u Vladi nisu htjeli potvrditi, oni bi trebali dobiti 1200 kuna, odnosno gotovo još jednu cijelu mirovinu. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj mirovinu manju od 1500 kuna prima oko 266.000 umirovljenika.

Umirovljenici koji primaju mirovinu veću od 1500 kuna, ali do najviše 2000 kuna, trebali bi, prema zadnjim informacijama, dobiti 1000 kuna dodatka. Njih je u Hrvatskoj više od 140.000. Oni koji su u trećem platnom razredu, odnosno koji imaju mirovinu u rasponu od 2000 kuna do maksimalno 3000 kuna, mogli bi dobiti 800 kuna dodatka, a njih je najviše - oko 340.000. A oni koji imaju mirovinu veću od 3000 kuna do najviše 4000 kuna mogli bi dobiti 400 kuna covid dodatka.

Koliki će na kraju stvarno biti iznosi, znat će se u ponedjeljak. Vlada će za ovu namjenu morati izdvojiti oko 700 milijuna kuna, a pregovori oko covid dodatka za najugroženije umirovljenike trajali su gotovo godinu dana. Sada su, mjesec dana prije lokalnih izbora, gotovi. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak će tako u Banskim dvorima, uz ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josipa Aladrovića i potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, primiti predstavnike umirovljenika, a poslije će na konferenciji za medije objaviti dogovorene iznose dodatka i platne razrede.

Na sastanku u Vladi bit će predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna i predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović, koji su zajednički pregovarali o covid dodatku.

Covid dodatak jednokratna je pomoć za umirovljenike u epidemijskoj krizi, koju su mnoge druge države isplaćivale kako bi pomogle najugroženijima, a s obzirom na vrlo malu indeksaciju mirovina i kod nas se počelo razgovarati o ovoj vrsti pomoći. Inicijalni je prijedlog bio da se isplaćuju naknade od 50 do 150 eura, ovisno o visini mirovine, što bi koštalo proračun više od milijardu kuna, no na kraju se došlo do kompromisa da se kroz četiri platna razreda isplati jednokratni dodatak samo onima koji imaju mirovinu do 4000 kuna .

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević tako je govorio kako su premijeru, zajedno sa Sindikatom i Maticom umirovljenika, predstavili prijedlog da umirovljenici koji imaju mirovine do 2710 kuna dobiju covid dodatak od 150 eura, sljedeća kategorija od 2710 pa do 5000 kuna mirovine po 100 eura, a samci koji imaju preko 5000 kuna po 50 eura.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij