hren

Jednake plaće zagarantirane i stranim pomorcima koji će ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom.

Mladi hrvatski pomorci, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, žele nastaviti školovanje i zanimaju ih samo časnička zanimanja, pa je nedostatak radne snage ono što pogađa sve hrvatske brodare čiji brodovi plove pod hrvatskom zastavom u međunarodnoj plovidbi, piše Jutarnji list.

Novi je nacionalni kolektivni ugovor za pomorce državljane trećih zemalja na brodovima u međunarodnoj plovidbi hrvatske državne pripadnosti, koji vrijedi do 31. prosinca 2022. godine, potpisan ove godine, 13. siječnja. No, prema riječima Sandra Vidasa, ravnatelja Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, za sada se na brodove koji plove pod hrvatskom zastavom nije ukrcao nitko od stranaca.

– Na rješavanju ove problematike radimo već četiri godine i još uvijek se radi na otklanjanju svih birokratskih prepreka za zapošljavanje stranih pomoraca. Ovdje govorimo o isključivo pomoračkim zanimanjima, za kojima na hrvatskom tržištu rada nema ponude, iako je potražnja velika. Nastupali smo prema srednjim školama, ali mladi se žele školovati za časnička zanimanja, kaže Vidas za Jutarnji list.

Ističe da su novim kolektivnim ugovorom jednake plaće zagarantirane i stranim pomorcima koji će ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom, a na pitanje o kojoj se visini primanja radi, odgovara da to ovisi o vrsti broda, posla i ugovora, no da se one mogu kretati između 10 i 15 tisuća kuna. Na pitanje o kolikom broju pomoraca koji su potrebni hrvatskim brodarima se radi, ravnatelj odgovara da je to otprilike stotinjak.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij