hren

PRIJE 34 GODINE BIO JE ŽUPNI VIKAR U KAMBELOVCU
Odluku pape Franje, kojom donedavnog župnika i upravitelja prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu don Ranka Vidovića, imenuje novim hvarskim biskupom, danas je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, pročitao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Hvarska biskupija obuhvaća otoke Hvar, Brač i Vis, a bez biskupa je ostala od ljeta prošle godine, kada je mons. Petar Palić preuzeo upravljanje Mostarskom biskupijom, a nastavio je obnašati i ulogu apostolskog upravitelja Hvarske biskupije.

- Sveti je Otac prepoznao u tebi revnost kojom si privlačio ljude Kristu pa te je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Tvoje dugogodišnje pastoralno iskustvo koje si stjecao kao svećenik, župnik i dekan u našoj nadbiskupiji, sada će doći do novog izražaja u hvarskoj biskupiji. Dugo te osobno poznajem i uvjeren sam da ćeš svojom otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ljudima dobre volje u tvojoj novoj biskupiji i otocima Hvaru, Braču i Visu – kazao je ovom prilikom mons. Marin Barišić.

Don Ranko Vidović uputio je svima riječi zahvale, posebno zahvalivši Nebeskom Ocu.

- Iako nedostojan, s poniznošću sam prihvatio ovo imenovanje duboko vjerujući da je to volja Božja za mene. Nije lako promijeniti sobu, nije lako promijeniti župu, nije lako promijeniti biskupiju, nije lako promijeniti suradnike i župljane. Kako je tek onda teško promijeniti sve to odjednom? Znam da činim korak u nepoznato u svakom smislu, a siguran sam da će me na tom putu pratiti Božja ruka i zagovor Majke Marije – kazao je između ostalog.

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama kao treće od jedanaestero djece oca Gabrijela i majke Anđe. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, pohađa sjemenišnu gimnaziju u Splitu, a potom upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Kaštel Kambelovcu. Zatim preuzima službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje ostaje do 2014. godine. Te godine je imenovan župnikom i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.

 

 

Foto:SMNB


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij