hren

Svoju tradiciju pomaganja potrebitima, Splitsko-dalmatinska županija nastavlja i dalje, a jedna od značajnijih aktivnosti na tom planu je i obnova osnovne škole  „Ivan Goran Kovačić“ u mjestu Gora u Petrinji, čime će Splitsko-dalmatinska županija dati svoj obol normalizaciji života na potresom pogođenom području.

Pomoć stanovnicima Sisačko-moslavačke županije bio je razlog boravka župana Blaženka Bobana te županijskog pročelnika za prosvjetu Tomislava Đonlića i pročelnika za hrvatske branitelje Damira Gabrića u Petrinji, gdje su se sastali  s ravnateljisom škole Valentinom Vujnović.

- Splitsko-dalmatinska županija ima već od ranije tradiciju pomagati potrebitima. Sjetimo se kako smo obnovili zgradu Gradske uprave u Vukovaru i tamošnju prometnicu. Tako ćemo i ovdje pomoći jer nikad ne znate kada vas može snaći nevolja. Odlučili smo se na školu jer inače u našoj županiji brinemo najviše o mladima i o ruralnim dijelovima. Cilj je da u novoj školskoj godini učenici budu ponovno u svojoj školi  – kazao je ovom prilikom župan Boban, koji ni u ovaj posjet nije došao praznih ruku, uručio je ravnateljici škole osam računala.

Ako sve bude teklo prema planovima, učenici ove osnovne škole početak sljedeće školske godine dočekat će u obnovljenoj i sigurnoj zgradi.

- Školu smo obnovili prošle godine, naša županija je uložila velike novce u energetsku obnovu i u obnovu kuhinje kako bi učenici imali tople obroke. Bila sam u školi kad se dogodio potres na katu. Ovdje u matičnoj školi ima 81 učenik, područnoj 15 učenika i 34 djelatnika. Župan Boban me zvao prije dva dana i ugodno me iznenadio i ponudio pomoć i iskreno se zahvaljujem njemu i županiji što misle na nas – izjavila je ravnateljica Vujnović.

Kako je ovom prigodom županu Bobanu kazala Sanja Mioković, voditeljica odsjeka za projekte i investicije Sisačko-moslavačke županije u ovom trenutku na tom području u potpunosti je neupotrebljivo devet objekata

- Područne škole su na raspolaganju ali imaju premale kapacitete i mogu prihvatiti mali broj učenika. Škole su najviše stradale na području Petrinje, njih par je poprilično oštećeno i moraju biti razrušene i nemaju mogućnosti obnove. U sklopu njih su i sportske dvorane koje su koristili škole ali i udruge tako da je šteta velika. Statičari su na terenu, prikupljaju se podaci koje ćemo imati do kraja tjedna kako bi se moglo krenuti s prvom fazom – ustvrdila je.

Delegacija Splitsko-dalmatinske županije tijekom svog posjeta nastradalom području posjetili su i volontere Crvenog križa, pripadnike HGSS-a, vatrogasce i druge službe koje danima nesebično pomažu na tom području.

Foto: SDŽ


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij