MANJAK OSOBLJA
Situacija s koronom, dislocirani odjeli i nagli dolazak velikog broja ljudi u bolnice traže sve više medicinskog osoblja. S druge strane, mnogima se ne zasniva radni odnos u bolnici baš u trenutku kada odjelima hara virus.

Splitska bolnica oglasila je da zapošljava 50 njegovateljica. Uvjet je samo osnovna škola i tečaj za njegovateljice.Splitski Zavod za zapošljavanje potvrdio nam je da je splitska bolnica oglasila da traži 50 njegovateljica. Korona dodatno radi problem s osobljem u splitskoj bolnici. Na zadnjem natječaju tražilo ih se 70, javilo ih se samo 14. Čini se da je to razlog što se sada traže njegovateljice.

Porast broja COVID pacijenata traži sve više osoblja. Manjak se osjeti, pa će i njegovateljice sigurno pomoći

"Bilo bi bolje da su medicinske sestre, a kad ih nema, dobro je i ovako", kaže jedan građanin.

U splitskoj bolnici jučer nisu našli vremena za tu temu. Zavod za zapošljavanje kaže nam kako su njegovateljice u posljednje vrijeme jako tražene te ih dodatno obrazuju. Posao njegovateljice u Domu za starije je da presvuku korisnike, okupaju ih, nahrane, prazne katetere i slično. No što će se od njih očekivati u bolnici kada jednostavno bude nedostajalo stručnog kadra?

"Ne može zamijeniti stručnu osobu, može pripomoći u hranjenju i to, ali to također nije dovoljno", kaže jedna građanka.

"Fali kadra, ali koliko su one stručno osposobljene za to? Osnovna škola i tečaj. Meni to nije dovoljno", smatra Marica Plejić iz Splita.

Bi li Zadranke bile njegovateljice?

"Ne, moj brat je medicinski brat, radi na COVID odjelu. Njemu je teško nositi se s time, a kamoli nekome tko nije ni u srednju medicinsku išao", kaže Matea iz Zadra.

"Da nemam posla, bih. Ja bih se uvijek borila za sebe, svoje dijete i muža", kaže Natali Klarić.

Ravnatelj riječke bolnice kaže da su upravo zaposlili nove sestre, ali imaju i čak 300 njegovateljica.

"Što se tiče njegovateljica, one ne spadaju u medicinsko osoblje, ali daju velik doprinos u hranjenju i brizi o pacijentima", kaže Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Ministar zdravstva Vili Beroš zna za manjak sestara. Rješenje vidi u seljenju sestara na kritična područja.

"Situacija u Hrvatskoj je takva kakva jest. Internom mobilizacijom preraspodijelit ćemo kadrove, domaćini nude smještaj i to je rješenje", kaže Beroš. 

Ali problem je što broj oboljelih raste u svim područjima Hrvatske i svi trebaju svoje medicinsko osoblje.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij