Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je u petak krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio "odgovornim".

Sanaderu 8 godina zatvora

"Prvooptuženi Sanader organizirao grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi", navodi se u obrazloženju presude.

"U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a".

"Od 24 milijuna kuna, osam je otišlo u HDZ, dio je dan Sanaderu za put u SAD, te za odijela", govori sutkinja.

"Ivo Sanader, kao službena i odgovorna osoba iskoristio je svoj položaj, Barišić je s namjerom pomogao, Branka Pavođević kao iskoristila položaj i ovlasti".

Sanader je dobio 8 godina zatvora, a uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom.

"HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14 milijuna kuna. Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna", nastavlja sutkinja.

Utvrđen mu je nesrazmjer imovine u iznosu od 15 milijuna kuna.

Kazne Barišiću, Pavošević i HDZ-u

Mladen Barišić dobio je jedinstvenu kaznu od 2 godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević dobila je godinu i 4 mjeseca.

HDZ je dobio kaznu od 3 milijuna i 500 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 milijuna kuna.

Ratko Maček  oslobađa se optužbe da je pomagao u zlouporabi položaja i ovlasti.

Sanader ni njegovi suoptuženici, u petak nisu nazočni izricanju presude u ponovljenom postupku zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Uz Sanadera, HDZ, Barišića i Pavošević sudi se i bivšem glasnogovorniku Sanaderove vlade i stranke Ratku Mačeku. Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. nakon priznanja osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

U USKOK-u zadovoljni presudom, ali će se žaliti na kazne

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko izjavila je u petak da je tužiteljstvo načelno zadovoljno osuđujućom presudom u aferi Fimi media, ali ne i visinom kazni te iznosom imovinske koristi koja bi se treba oduzeti kad presuda postane pravomoćna.

"U načelu smo zadovoljni presudom, naravno ne u potpunosti u ovom dijelu gdje je došlo do odbijanja i oslobađanja. Nismo zadovoljni činjenicom da su donacije ispuštene iz činjeničkog opisa, smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi, jer donacije nisu bile prikupljene na legalan način, već su prikupljane u okviru plana, promišljeno, i ne radi se o pukom neevidentiranju tih donacija u poslovnim knjigama što bi bio prekršaj, već smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi da su one zbog tog razloga trebale biti dio inkriminacije koja je presuđena", rekla je novinarima Vučko.

Bauk: "HDZ je izvor, tok i ušće korupcije"

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk komentirao je nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu i suoptuženima za aferu Fimi media.

"Pa, bilo me je strah da se ne ponovi ona poznata umjetnička i filmska poslovica da je druga sezona uvijek lošija od prve sezone."

"Mislim da je presuda očekivana, da su HDZ i Sanader proglašeni krivima. Međutim, obzirom na protok vremena, provođenje pravde, koje je još uvijek u nepravomoćnim fazi, neće imati onakav učinak da je priča završena u nekom normalnom vremenu", kazao je i potom objasnio što smatra o mogućim političkim posljedicama po HDZ:

"Što se tiče političkih posljedica, to će biti dodatni argument onima koji tvrde, a tu spada i moja stranka, da je HDZ izvor, tok i ušće korupcije u Hrvatskoj s tek nekim pritocima s lijeve ili desne strane, što je u odnosu na njih vrlo rijetko."

"256.000 članova HDZ-a, ili koliko ih već ima, nisu krali, ali pojedinci iz vodstva svakako jesu", istaknuo je.

Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

Izvor : N1info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij