hren

INAČICA koronavirusa koja je potekla od španjolskih poljoprivrednih radnika brzo se proširila velikim dijelom Europe od ljeta, a sada čini većinu novih slučajeva zaraze u nekoliko zemalja i više od 80 posto u Velikoj Britaniji, piše danas Financial Times pozivajući se na novu znanstvenu studiju.

Međunarodni tim znanstvenika koji prati virus putem njegovih genetskih mutacija opisao je u istraživačkom radu izvanredno širenje nove varijante virusa nazvane 20A.EU1.

Njihov rad sugerira da su ljudi koji su se vraćali s ljetovanja u Španjolskoj odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Europe, postavljajući pitanje je li drugi val koji je zahvatio Europu mogao biti blaži da je kontrola u zračnim lukama i drugim prometnim čvorištima bila bolja i stroža.

Budući da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mjesta iz kojeg je nastala.

"Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mjere prevencije često nisu bile dovoljne da zaustave daljnji prijenos novih sojeva virusa ovog ljeta", rekla je Emma Hodcroft, evolucijska genetičarka sa Sveučilišta u Baselu i glavna autorica studije koja tek treba biti objavljena u znanstvenom časopisu.

Novi soj virusa brzo se širi

Znanstveni timovi u Švicarskoj i Španjolskoj sada žure s ispitivanjem ponašanja novog soja virusa kako bi utvrdili je li možda smrtonosniji ili zarazniji od ostalih sojeva.

Hodcroft je naglasila kako nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posljedica mutacije koja povećava prijenos ili utječe na klinički ishod. Ipak, naglasila je da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije Sars-Cov-2 virusa na koju je ranije naišla. 

"Nisam vidjela nijednu varijantu s takvom dinamikom sve dok u Europi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa", rekla je.

Timovi posebno surađuju s virološkim laboratorijima kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske stanice, što bi moglo promijeniti njegovo ponašanje.

Identificirana je još jedna mutacija

Svi virusi razvijaju mutacije - promjene u genetskom kodu - koje se mogu grupirati u nove inačice i sojeve. Identificirana je još jedna mutacija Sars-Cov-2, nazvana D614G, za koju se vjeruje da virus čini zaraznijim.

Joseph Fauver, genetski epidemiolog sa sveučilišta Yale koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je: 

"Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom vidjeli čine li virus više prenosivim."

Novi soj virusa pojavio se među radnicima u Španjolskoj

Nova varijanta virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavila se među poljoprivrednim radnicima na sjeveroistoku Španjolske u lipnju i brzo se proširila na lokalno stanovništvo, navodi se u studiji.

Tanja Stadler, profesorica računalne evolucije sa Sveučilišta tehnologije, znanosti i menadžmenta (ETH) u Zürichu, koja je bila dio projekta, rekla je da je analiza uzoraka virusa uzetih iz cijele Europe posljednjih tjedana pokazala da su izvedeni iz te iste varijante.

"Možemo vidjeti da je virus više puta uvezen u nekoliko zemalja, a mnogi od tih unosa proširili su se i u stanovništvu", rekao je prof. Stadler.

Iñaki Comas, šef konzorcija SeqCovid-Španjolska, koji proučava virus i koautor je spomenute studije, dodao je: 

"Jedna varijanta, potpomognuta početnim događajem superširenja, može brzo postati raširena."

Rizično ponašanje turista u Španjolskoj pomoglo je širenju virusa

Istraživači su zaključili da je "rizično ponašanje" turista u Španjolskoj, poput ignoriranja smjernica za socijalno distanciranje, pomoglo širenju ove nove varijante virusa.

Istraživanje je pokazalo da nova varijanta virusa čini osam od 10 slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji, 80 posto slučajeva u Španjolskoj, 60 posto u Irskoj i do 40 posto u Švicarskoj i Francuskoj.

Lockdowni tijekom proljeća pomogli su staviti početni val zaraze koronavirusom pod kontrolu. No virus se posljednjih tjedana brzo proširio Europom i prisililo nacionalne čelnike da uvedu nova ograničenja.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij