hren

BEZ ZAMJERKI
Sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana okončan je u ponedjeljak navečer u Berlinu bez konkretnog dogovora Srbije i Kosova o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi.

"Ključne poruke sastanka su 'da' europskoj perspektivi i 'da' pokušaju deblokiranja zastoja u pregovorima između Srbije i Kosova. U svakom slučaju taj napor njemačke, francuske a i šire europske diplomacije će vjerojatno zahtijevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao u radu summita.

On je objasnio da do dogovora između Srbije i Kosova nije došlo jer je bilo očito da su dvije strane poprilično udaljene u svojim stajalištima.

"Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih carina, a niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju", rekao je Plenković.

On je rekao da će se tzv. Berlinski proces o stabilnosti i približavanju zemalja zapadnog Balkana nastaviti početkom srpnja sastankom u poljskom Poznanu.

Plenković je naglasio kako je u Berlinu istaknuo i koje su ambicije Hrvatske za sljedeću godinu kada će u prvih šest mjeseci Hrvatska predsjedati Europskim vijećem.

"Mi ćemo pokušati kombinirati političke teme koje su otvorene između država na jugoistoku Europe kao i institucionalni dio približavanja Europskoj uniji", zaključio je Plenković.

Na rubovima konferencije se moglo saznati da će se sljedeći sastanak u ovom formatu održati početkom srpnja u Parizu.

Vučić pohvalio Hrvatsku zbog "korektnog odnosa" na samitu u Berlinu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazio je u ponedjeljak navečer razočaranje ishodom susreta na vrhu zemalja zapadnog Balkana i Europske unije koja nije urodila prekidom blokade pregovora između Srbije i Kosova. On je rekao kako je većina sudionika skupa kritizira Srbiju a među iznimke ubraja Hrvatsku i Sloveniju.

"Moram priznat da su predstavnici Slovenije i Hrvatske bili korektni i nemamo im što zamjeriti", rekao je Vučić nakon sastanka u Berlinu.

On je posebice kritizirao predstavnika Bosne i Hercegovine, predsjednika Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji se, kako je rekao Vučić, "izuzetno nekorektno" izražavao o Republici Srpskoj.

Vučić je još jednom ocijenio kako su se predstavnici Srbije na samitu u Berlinu nalazili u nezavidnom položaju s obzirom na to da su bili okruženi zemljama koje su priznale Kosovo.

Vučić je rekao kako je dobro što se dijalog nastavlja, ali je isto tako zaključio kako "Srbija nema ozbiljnog partnera za dijalog".

On se domaćinima samita u Berlinu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zahvalio na "ogromnom trudu" koji su uložili kako na zapadnom Balkanu došlo do pomaka.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij