hren

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorio je u nedjelju s čelnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i budućim srpskim članom BiH Predsjedništva Miloradom Dodikom stvaranje vladajuće koalicije koja će imati naglasak na europskome putu zemlje te izmjeni izbornoga zakona.

„U Banjoj Luci smo dogovorili što žurniju uspostavu programske koalicije koja će posvećeno raditi na provedbi reformi na putu ka EU, imati jasan i usuglašen pristup u rješavanju problema izmjena izbornog zakona, koji je na proteklim izborima još jednom pokazao sve svoje slabosti“, objavio je na svome Twitter profilu predsjednik HDZ-a BiH nakon susreta s Miloradom Dodikom u nedjelju navečer u Banjoj Luci.

Čović je u medijskim istupima nakon izbora, koji su održani 7. listopada, istaknuo kako se vlast u toj zemlji neće moći uspostaviti bez provedbe presude Ustavnoga suda BiH u slučaju Ljubić o izboru legitimnih predstavnika triju naroda, što je ocijenio prethodnim uvjetom za provedbu rezultata izbora. Gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne može se uspostaviti bez izmjene izbornog zakona, čije je odredbe najprije osporio, a zatim izbrisao Ustavni sud BiH sredinom 2017. godine. Bez toga doma nije moguće izabrati izvršnu vlast u entitetu Federaciji BiH, ali niti državni Dom naroda te ne može funkcionirati vlast na ovim dvjema razinama.

Dodik je, pak, kao jedan od uvjeta naveo što bržu uspostavu državnog Vijeća ministara BiH, u kojemu njegova stranka nije sudjelovala posljednje četiri godine, te izrazio potporu ubrzanju europskog puta zemlje. Dodik i Čović se, međutim, posve razlikuju po pitanju približavanja BiH u članstvo NATO saveza, kojega hrvatski čelnik snažno podupire, dok srpski lider prati stajalište Beograda o članstvu u tome savezu te ne podupire ulazak zemlje u članstvo.

U državnome Zastupničkom domu, po sadašnjim rezultatima izbora, Čovićeva stranka imat će 5 od 42 zastupnika, dok će Dodikov SNSD imati šest zastupnika. S obzirom da će posve sigurno imati i većinu u nacionalnim klubovima državnog Doma naroda ove dvije stranke bit će nezaobilazan partner kod sklapanja novih koalicija.

Dodik je na posljednjim izborima izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, dok je Čović izgubio od Željka Komšića, kojega su sve hrvatske sredine u BiH nazvale nepoželjnom osobom zbog toga što je na mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran dominantno glasovima Bošnjaka.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij