hren

NACIONAL je danas objavio kako posjeduju dokument s potpisom Milana Kujundžića koji dokazuje da je Kujundžić osobnom odlukom oduzeo splitskoj, varaždinskoj i osječkoj bolnici 26,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za projekte objedinjavanja hitnog bolničkog prijema koji te bolnice godinama čekaju.

Osim navedenih bolnica, i zagrebačkom KBC-u Sestara Milosrdnica odobren je iznos od 31 milijuna kuna bespovratnih sredstava, no kako Kujundžić još nije odobrio dodatnih 20 milijuna koje bi trebala dati država kako bi i ta bolnica dovršila projekt objedinjenog hitnog prijema, i njihov projekt je na čekanju. Nacional navodi kako za bolnica dnevno na Hitnoj zbrine 419 pacijenata.

Prema projektima, preko EU natječaja koji je 173 milijuna kuna namjeravao podijeliti na sedam hrvatskih bolnica, KBC Split i KBC Osijek trebali su dobiti maksimalnih 31 milijun kuna, a Opća bolnica Varaždin 20 milijuna kuna, no Kujundžić je odlučio da im ne treba toliko novca te je srezao iznose.

"Prilagodite se stvarnim potrebama"

U pismu koje je uputio ravnatelju osječke bolnice Kujundžić prvo piše kako podržavaju njihov projekt "Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti", a onda traži da dokumentaciju prilagode stvarnom stanju.

"Prilikom razmatranja dokumentacije, uzimajući u obzir dostavljene podatke o izvršenosti posla te interne podatke kojima raspolaže Ministarstvo, kao tijelo odgovorno za upravljanje sustavom, ono zauzima stav da dostavljenu dokumentaciju prilagodite stvarnim potrebama na terenu u skladu s izvršenosti posla tak oda ista obuhvaća financijski iznos ukupno prihvatljivih troškova do najviše 20,5 milijuna kuna", stoji u Kujundžićevom pismu.

Kako doznaje Nacional, ista je pisma poslao splitskoj i varaždinskoj bolnici, a onda je na upite Nacionala tvrdio da on nema veze s time te je odgovornost prebacivao na stručno povjerenstvo.

Nacional piše kako su im iz osječke bolnice na upit odgovorili kako "Ministarstvo zdravstva podržava njihove aktivnosti i izlazi im ususret na sve moguće načine". Odgovor, kako navode, nije neočekivan jer je, tvrde njihovi izvori, predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Osijek postavio upravo Kujundžić, a bio je i član Kujundžićeve stranke.

Nacional zaključuje kako je problem što Ministarstvo zdravstva važne odluke donosi na osnovu toga s kojima ravnateljima bolnica pojedini ministar, ne samo Kujundžić, blizak. A projekti za objedinjenje Hitne prijeme diljem zemlje ostat će na čekanju ili se uopće neće izvršiti.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij