hren

TEHNOLOŠKI PARK SPLIT
Najavljeno je kako započinje ubrzana priprema ITU projekta Tehnološkog parka koji vrijedi 10 milijuna eura, zatim novi prometni centar "težak" također 10 milijuna eura te Inteligentni transportni sustav grada Splita vrijedan tri milijuna eura.

Rezultati Javnog poziva za korištenje prostora na području budućeg "Tehnološkog parka Split" na Dračevcu, kojeg je Razvojna agencija Split - (RaST) raspisala od 8. lipnja do 6. srpnja, pokazao je interes 15 poduzetnika za korištenje 24.425 metara četvornih, od čega je oko 3.050 kvadrata proizvodnog i 21.375 kvadrata uredskog prostora.

Premda poziv nije obvezujuć, već samo informativan, gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša, nije krio zadovoljstvo iskazanim interesom kazavši kako su u ovom vremenskom roku i fazi pripreme projekta, rezultati više nego zadovoljavajući te kako daju veliku vjeru i sigurnost da će ovaj projekt biti ostvaren i da će polučiti efekte koji do sada nisu bili vidljivi niti mogući u gradu Splitu. Nazvao ga je potpunim iskorakom prema novim tehnologijama i novim radnim mjestima u Informacijskoj tehnologiji (IT) te brojnim drugima.

- Ostvaren je značajan iskorak u fazi pripreme projekta Tehnološkog parka i same zone, jer smo dobili jako dobre rezultate i gotovo jednu četvrtinu popunjene zone. Moram reći da sam zadovoljan odazivom poduzetnika i vjerujem da će ovo biti ogroman poticaj da projekt u ovoj fazi izvršimo do kraja 2020. godine – kazao je Budiša, uz napomenu kako nemaju namjeru "niti milimetra" odstupati od postavljenih rokova.

Prema prikupljenim podacima na informativnom iskazu interesa, na području "Tehnološkog parka Split" radilo bi 1470 zaposlenika, a zahvaljujući ovom projektu, otvorila bi se 404 nova radna mjesta koja bi strukturom više 94 posto sačinjavali zaposlenici više i visoke stručne spreme.

- Zaprimili smo i šest interesa za pravo građenja. Interes su većinom iskazale tvrtke iz Hrvatske, ali ima nekih i iz inozemstva koje imaju svoje podružnice u Hrvatskoj – obavijestila je Antonija Eremut Erceg, direktorica RaST-a.
Jedino javnosti poznato ime koje je iskazalo interes za korištenjem tehnološkog parka je "Rimac Technology" čiji se ured danas otvara u Splitu.

Detaljni plan uređenja Dračevca bit će u kolovozu na javnom uvidu, a u rujnu bi trebao doći i na usvajanje Gradskom vijeću. U listopadu je planirano ugovaranje izrade idejnog rješenja za centralnu zgradu i sve one za koje je iskazan interes.

Tehnološki park sveukupno je "težak" više od 30 milijuna eura, a budući da se centralna zgrada planira većinom financirati iz EU fondova, aplikacija i evaluacija projekta te ugovaranje kroz mehanizam Integralne tehnologije ulaganja (ITU), planirano je u prvom kvartalu iduće godine. Nakon toga slijedi obvezujući javni poziv za iskaz interesa, izrada projekta i ishođenje dozvola, a gradnja bi trebala početi u trećem kvartalu 2019. godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij